Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Március 19. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Mikroszkóppal is vizsgálhatják a víz alatti élővilágot a győri gyerekek hétfőn

Mikroszkóppal is vizsgálhatják a víz alatti élővilágot a győri gyerekek hétfőn

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, azóta világszerte ezen a napon ünnepeljük egyik legféltettebb kincsünket, a vizet. Az szak-dunántúli Kör

Március 22-én hétfőn délelőtt tíz órakor az DUKVIZIG Kálóczy téri rvízvédelmi Központjában (Győr, Kálóczy tér 8.) kezdődnek a gyermek rendezvények. A volt csónakházban több bemutató pontot alakítanak ki a rendezők, mindenhol értő szakemberek várják az iskolásokat.
A gyerekek megismerkedhetnek a vízi élővilág szépségeivel, mikroszkópon keresztül nézhetik a vízben mozgó apró élőlényeket, végi követhetik a dunai halak vándorlását.
Feleleveníthetik a győri vízellátás történetét, megcsodálhatják Harcsás Laci bácsi csodálatos falikút és szerelvény gyűjteményének néhány szép darabját. A legrégebbi szerelvények több mint száz évesek! A hibaelhárító csapatok bemutatják az éles bevetéseken használt csőtörés javító és vízkárelhárító eszközöket. A gyerekek itt felszerelhetik a javító bilincseket, megfúró csapokat.
Első alkalommal mutatja be a Pannon-Víz azt a terepasztalt, ami a vasútmodelleknél szokásos (HO) méretarányában ábrázolja, hogyan jut el az ivóvíz a lakásokba, hogyan folyik el a szennyvíz. A kicsinyeket kifestőkkel és papír állatfigurákkal várják. A programokat a www.edukovizig.hu és a www.pannon-viz.hu weblapon láthatják az érdeklődők.

Az előző víz világnapi gyerekrendezvényen több mint háromszáz általános és középiskolás diák vett részt, most is hasonló érdeklődésre számítanak a rendezők.

Sor kerül a Víz Világnapja apropójából hirdetett rajzversenyek győzteseinek kihirdetésére és a nyertes rajzokat illetve óriásplakátokat megtekinthetik a rendezvény folyamán.

A felnőtt rendezvények hagyományosan az árvízi emlékmű koszorúzásával kezdődnek délelőtt fél tízkor. Délután fél kettőkor a Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi szervezete tart előadói ülést, ahol a Győrt érintő vízi közmű és vízgazdálkodási beruházásokról, üzemeltetésről, ivóvíz tartalékokról szólnak az előadások.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.