Városlista
2024. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2011. Március 22. 08:45, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Milliárdos fejlesztések kapcsolódnak Győrben az Audi-gyár bővítéséhez

Milliárdos fejlesztések kapcsolódnak Győrben az Audi-gyár bővítéséhez

A győri Audi-gyár bővítéséhez mintegy egymilliárd forintos önkormányzati infrastruktúra-fejlesztések kapcsolódnak - olvasható a megyeszékhely 2014-ig szóló gazdasági programjának tervezetében. Az előterjesztésben utalnak arra, hogy a

Egyúttal jelzik, hogy az önkormányzat által tervezett műszaki megoldás „a későbbiekben lehetővé teszi a jelenleg számos problémával terhelt győrszentiváni közműhálózat tehermentesítését, korszerűsítését, üzembiztonságának növelését, emellett megfelelő alapot teremt Győrszentiván városrész csapadékvíz-elvezetési problémáinak megoldására is".
A már most is túlterhelt vízhálózat kiváltására olyan új vonalat építenek ki, amely Győrszentiván ellátásához is hozzájárulhat, a szennyvízelvezető-hálózat kiépítésénél pedig figyelnek arra, hogy azt össze lehessen kötni a településrész rendszerével, amely csapadékos időben már így is túlterhelt. Az új csatornaszakasznak köszönhetően csökken a dél-nádorvárosi átemelő terheltsége, és jelentősen lerövidül a szennyvíz eljutásának ideje a szennyvíztisztító telepre, ahová jelenleg mintegy 13 kilométer megtétele után, Győr város csatornahálózatát megterhelve kerül - olvasható a Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester által előterjesztett anyagban.

Javuló gazdasági helyzet

A program kitér arra is: a fejlesztések keretében megvalósul az Audi gyárterületét három oldalról határoló kétszer egysávos közvilágítású önkormányzati út is. A fejlesztési terület északi határán futó út mentén új kerékpárutat építenek. E munkálatok becsült értéke bruttó 900 millió és 1,1 milliárd forint között van. A bővítés eredményeként 1,8 százalékkal nőhet Magyarország bruttó hazai terméke (GDP), a magyar állami költségvetés bevételei pedig csaknem 20 milliárd forinttal emelkedhetnek. A beruházásnak köszönhetően jelentős mértékben javulni fog Győr, illetve a környező települések munkavállalóinak munkaerő-piaci helyzete, emellett a város infrastrukturális és gazdasági adottságai. A beruházás várhatóan számos új vállalkozás alapítását, letelepedését eredményezi, amelyek kedvezően befolyásolják Győr gazdasági helyzetét - áll a dokumentumban.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter január 27-én, kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be: Brüsszel kiemelt közérdekre hivatkozva a Natura 2000 program keretében jóváhagyta az Audi győri beruházásához szükséges terület átminősítését, amely így szabaddá vált. Leszögezte: ezzel a döntéssel elhárult az akadály az Audi óriásberuházása elől. A miniszter felidézte: az Audi csaknem egymilliárd eurós beruházással teljes vertikumú gyárat hoz létre Győrben, ezzel közvetlenül 1800 új munkahelyet teremt és 15 ezer család megélhetését biztosítja; 2013 második felétől, a gyár teljes kapacitású működésétől kezdve napi 500 autót gyártanak majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.