Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2016. December 15. 12:06, csütörtök | PR

Milyen szifonra cseréljünk a konyhában vagy a fürdőszobában?

Milyen szifonra cseréljünk a konyhában vagy a fürdőszobában?

A szifon csere minden ingatlanban aktuálissá válik előbb vagy utóbb. A rendszerint a fürdőszobában és a konyhában használatos eszközöknek fontos szerep jut -

-ugyanis a szennyeződések és zsiradékok megszűrésében nélkülözhetetlenek.


Sokan úgy vannak vele, hogy a szifonok gond nélkül szolgálják az otthon kényelmét, ám sajnos a megfelelő odafigyelés hiányában akár dugulásokat is okozhatnak azok. A rendszeres tisztításra, valamint időnként a cserére tehát mindenképpen ügyelni kell a szerelvények kifogástalan üzemelése érdekében.

Tisztítsuk legalább félévente!

A szifonok szétszedhetőek, és az egyes elemek szorítógyűrűkkel kapcsolódnak egymáshoz. A túl gyakori szétszerelés nem tesz jót a rendszernek, de a tisztításra mégis figyelni kell. Ha időnként nem szedjük ugyanis szét ezeket, akkor a zsírfogók elemei egymáshoz tapadnak és akár kilazításuk is problémás lehet. Nem is szólva természetesen a dugulásokról, melyek sok esetben már a szifon tisztításával is megoldhatóak.

A szét-illetve összeszerelés során azonban érdemes nagyon óvatosnak lenni, ugyanis ha megsérül a menet, akkor szivárgó szennyvízzel találhatjuk szembe magunkat. A dugulás tehát éppen úgy indokolhatja a szifon csere szükségességét, mint a már többszöri szétszerelés miatt kialakult folyások, vízkövesedés és az ezzel időnként társuló bűz.

Szifon csere laikusoknak

A piaci kínálatban igen sokféle szifon megtalálható, melyek közül laikusként gyakran nem is egyszerű választani. Ha nagyon nem értünk a dologhoz, akkor egyszerű paraszti ésszel gondolkodva a legjobb, ha bevisszük a szifont a szaküzletbe, ahol a szakemberek tudni fogják, mire van szükségünk. Mivel ma már számos olyan áruház is árul szifonokat, ahol nem biztos, hogy sikerül elcsípnünk egy eladót, így nem árt tudni, mire figyeljünk a szifon beszerzése során. A szennyvízhálózat csatlakozó csőcsonkjának mérete nélkülözhetetlen.

Ez általában 35 és 50 mm közötti érték. Emellett a mosdó vagy a mosogató kifolyójának faltól mért távolsága is olyan információ, mely nélkül ne induljunk el vásárolni. Nem ritka, hogy a szifon csere során toldó elemek beszerelése válik szükségessé. Ez akkor is jó választás lehet, ha az utóbbi információt nem tudjuk, és nem sikerült megfelelő szifont vásárolni. A szifonokat szettben kaphatjuk, melyek minden szükséges elemet tartalmaznak.

Ha viszont az említett toldásra lesz szükség, azt külön kell megvásárolni hozzá. Vannak búrás és hattyúnyakas szifonok, ezek jelentősége a beszerelésnél is szerephez jut.

Néhány hasznos tipp szifonokhoz

A legtöbb ingatlantulajdonos beéri a műanyag szifonokkal, melyek akkor is megállják a helyüket, ha szekrénybe szerelt mosogató medence alá kerülnek majd beszerelésre. Ha szabadon álló mosdókról van szó, akkor az elegáns, krómozott szifonok javasoltak inkább. Fontos, hogy a beszerelés, a szifon csere során minden menetes részt és tömítőgyűrűt kenjünk át szilikon zsírral.

Ennek köszönhetően a majdan, tisztítás céljából történő szétszerelés egyszerűbbé válik, s így meghosszabbíthatjuk a szifon és alkatrészeinek élettartamát. Természetesen nem mehetünk el a szennyeződések csökkentése mellett sem. Hasznos, ha időként bőséges forró vízzel átöblítjük a rendszert, ezzel megelőzve a szennyezőanyagok leülepedését.

A szifon csere korántsem olyan nehéz feladat, mint azt laikusként a legtöbben elsőre gondoljuk. Elég csak egy szétszerelés, és máris átlátható a rendszer, valamint annak működése. A fentiekben említett két adat ismeretében pedig garantáltan sikerülhet a megfelelő méretű szifont beszerezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 10:32, szombat | PR

A fénykép előhívás korszerű, kreatív lehetőségei

A fotózás igen gazdag történelemre tekint vissza, a képek előhívásának lehetőségei azonban legalább annyit fejlődtek, mint rögzítési módjaik.

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

2024. Július 09. 11:57, kedd | PR

K&H: sokkal nagyobb drágulást érzékelnek a fiatalok

a 19-29 évesek szerint 18 százalékos volt a májusi infláció, szemben a 4 százalékos tényadattal

2024. Július 05. 13:34, péntek | PR

K&H: a csalók a vakáció alatt is célba vehetik a gyerekeket

a biztonságos bankolás alapelveit épp úgy el kell sajátítani, mint a közlekedését