Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 17. 10:32, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Mindenki szervdonorrá válhat Izraelben, ha nem tiltakozik ellene

Mindenki szervdonorrá válhat Izraelben, ha nem tiltakozik ellene

Jáel German egészségügyi miniszter olyan módosításokat tervez a szervdonorokról rendelkező izraeli törvényen, amelyek alapján a jövőben minden állampolgár automatikusan donor lenne, hacsak kifejezetten nem tiltakozik ez ellen - írta hétfőn a Háárec című napilap.

A javasolt módosítás szerint az izraeliek autóvezetői jogosítványuk megújításakor automatikusan bekerülnének a szerveket adományozók adatbázisába, kivéve, ha írásban közlik ellenvetésüket az egészségügyi minisztériummal.
Halottak esetében pedig ezentúl nem lenne szükség a család egyetértésére a szervek átültetéséhez, az eddigi beleegyező nyilatkozat helyett csupán tiltakozó nyilatkozatok lesznek, amelyekkel a rokonok megakadályozhatják szeretteik szerveinek felhasználását.
Izraelben az utóbbi években a lehetséges esetek felében a családok ellenkezése miatt meghiúsultak a mások életét megmentő szervátültetések, pedig a betegek hosszú várakozólistákon várják a szervadományokat, és az egészségügyi rendszer is képes lenne elvégezni a műtéteket.
Jáel German, a Jes Atíd (Van Jövő) párthoz tartozó miniszter asszony ennek a helyzetnek a megváltoztatása érdekében szándékozik módosítani a 2008-ban megszövegezett eddigi törvényt belgiumi, spanyol, francia és portugál példák alapján, az ottani jogszabályokhoz hasonlóan automatikussá téve az adományozást.
Izraelben a szervek adományozását megnehezíti, hogy a különösen vallásosok egy része úgy véli, a halottakat teljes épségükben kell eltemetni, csak így tudnak újraéledni a Messiás eljövetele után, a feltámadáskor.
German egy másik javaslatban azt is kezdeményezte, hogy a heteroszexuális párok mellett az azonos nemű párok és az egyedülálló szülők számára is tegyék törvényessé a béranyák igénybevételét. Ezt a jogszabályjavaslatot azonban, szemben a szervdonor-szabályozással, nehéz lesz elfogadtatnia a kneszetben, mert alapvető törvények megváltoztatását igényli, és kiválthatja az egyik koalíciós partner, a Bájt Hajehudi (Zsidó Haza) párt ellenkezését - írta a Háárec.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -