Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2016. Május 27. 19:23, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Képek: Ruskáné Taká

Minősített mentőcsapat gyakorlatozott Győrben

Minősített mentőcsapat gyakorlatozott Győrben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 27-én gyakorlatot tartott a megye minősített mentőcsapata részére.

A Moson Mentőcsapat a megye védelmére, valamint a régió megsegítésére megalakult, civil alapon szerveződő speciális mentőcsapat. A csapat a megye veszélyeztetettségéből adódóan – az ár-és belvízi, valamint rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek során jelentkező komplex vízkár elhárítási szakfeladatok ellátására alkalmas. A szervezet egyesületek, társadalmi szervezetek, valamint gazdálkodó szervezetek állományából, illetve speciális esetekben felkért szakértőkből tevődik össze. A mai gyakorlaton a mentőcsapat alábbi alegységei gyakoroltak: a Győri Speciális Mentők KHE, a Győri Búvár SE, Győrszemere község Tűzoltó Egyesülete, Kunsziget község Tűzoltó Egyesülete, az egészségügyi komponens tagjaiként két pszichológus szakember és egy mentőtiszt.

A mentőcsapat elméleti és gyakorlati felkészítését a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a rendszerbeállító gyakorlattal 2011. októberében végrehajtotta. A következő év áprilisában a mentőcsapat Nemzeti Minősítést kapott árvízvédelmi, vízimentési és búvár feladatok végrehajtására. A mentőcsapat részét képező szervezetek tagjai rendelkeznek a feladataik ellátásához szükséges hazai és nemzetközi vizsgákkal (búvár, vízimentő, kisgépkezelő, hajóvezető).

A pénteki gyakorlat reggel 8 órakor a mentőcsapat alegységeinek a riasztásával kezdődött, majd délután a megyei igazgatóságon történő gyülekezést és regisztrációt követően a mentőcsapat részére kiosztották a felszereléseket.
Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, igazgató köszöntötte a mentőcsapat részét képező szervezetek tagjait. Beszédében kiemelte, hogy elsősorban a katasztrófák megelőzése a cél, szükség esetén azonban fontos, hogy gyorsan érkezzen a segítség, amihez a szakmailag jól felkészült mentőcsoport nagyban hozzájárulhat. A megye veszélyeztetettségéből (folyók, vízfolyások elhelyezkedése) és a változó időjárási körülményekből (hirtelen lezúduló sok csapadék) adódóan kialakuló rendkívüli árvízi helyzeteknél az árvízi védekezésbe bevonható szervezetekre, így a Moson Mentőcsapat mozgósítására is szükség lehet, ezért fontos, hogy a komplex árvízzel és vízi mentéssel kapcsolatos feladataikat rendszeresen gyakorolják a mentőcsapatot alkotó mentőszervezetek.
A megjelentek köszöntését követően a résztvevők munkavédelmi oktatásban részesültek, majd a feladatok kiosztása után a mentőcsapat oszlopmenetben elindult a gyakorlat helyszíneire.


A rendezvényen a Moson Mentőcsapaton felül a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Vízi Polgárőrség vett részt.

A gyakorlat a vezetési pont felállításával folytatódott az Audi Arénánál, majd a résztvevők elindultak a hat helyszínre, ahol a délután során különböző feladatok várták a mentőcsapat tagjait.
A feltételezés szerint az Atlanti-óceán felől nagynyomású ciklon érkezett Nyugat-, és Közép-Európa fölé, amely nedves légtömegeket szállított. Az Alpok vízgyűjtő területén 300-350 mm csapadék hullott, amelytől a Dunán és mellékfolyóin harmadfokot meghaladó árhullámok alakultak ki. Az iparcsatorna árvízi kapuja meghibásodott, így a funkcióját nem volt képes ellátni. A Duna által visszaduzzasztott Mosoni-Duna vize a meghibásodott, és fennakadt árvízi kapun keresztül az iparcsatorna mellett lévő állatkertet és az AUDI Arénát is veszélyeztette. Az állatkert területén árvízi jelenségek jelentek meg, amelyek több kisállatot veszélyeztettek. A védekezési, mentési feladatok megkezdését a mozgósított Moson Mentőcsapat kapta feladatul.

A Moson Mentőcsapatnak tehát egy komplex ár- és belvízi, valamint rendkívüli időjárási veszélyhelyzet (esőzés) során jelentkező vízkár elhárítási feladatokat megoldva, majd az állatkertből kisállatokat a folyón keresztül kimentve kellett bizonyítania felkészültségét és szakmai ismereteit.


A megyei katasztrófavédelmi műveletirányítási központ riasztotta a fokozatnak megfelelő erőket és eszközöket. A riasztással egyidejűleg értesítést kapott a Moson Mentőcsapat és a Vízi Polgárőrség is.
Az első kárhelyszínen – az állatkert területén - a mentőcsapat felderítést végzett egy drónnal, majd megkezdte a veszélyeztetett területről a kisállatok kimentését vízi úton.

Az állatkert gondozói szállításra előkészítették az állatokat, köztük egy szakállas agámát és kecskéket. A ládákba biztonságba helyezett kisállatokat a mentőcsapat tagjai csónakon elszállították az árvízzel fenyegetett területről.

A második kárhelyszín az Iparcsatorna árvízi kapuja volt, amely meghibásodott, feltehetőleg a víz alatt valami akadályozza a mozgatását. Itt a búvároknak akadt feladata, átvizsgálták a víz alatti területet, majd eltávolították az árvízi kapu működését akadályozó szennyeződést, így biztosították a kapu működését.

A harmadik kárhelyszínen az iparcsatorna gátja a vízoldalról szivárgott, így a mentett oldalon árvízi jelenségek jelentek meg. A búvároknak meg kellett találni a vízoldalon beomlott, az árvízi jelenségeket okozó részt. A veszélyes területet a víz alatt le kellett fóliázni, homokzsákokkal le kellett terhelni.

A negyedik helyszínen a töltésállékonysági problémák miatt az állatkert közelében és annak területén a mentett oldalon megszaporodtak az árvízi jelenségek. Szükségessé vált a területen a megjelenő buzgár elfogása, valamint a fakadó vizek elleni védekezés. A Mentőcsapat műszaki egysége a rendelkezésre álló homokzsákokkal körülhatárolta a buzgárokat, majd az állatkert veszélyeztetett részét nyúlgáttal védte.

A mentőcsapat tagjai közül a védekezési feladatok végrehajtása közben – a feltételezés szerint - egy ember rosszul lett, egy pedig a karján megsérült. Így az ötödik kárhelyszínen a Magyar Vöröskereszt és a mentőcsapat egészségügyi komponensének tagjai a sérülteket elsősegélyben részesítették, majd később a mentők kórházba szállították őket.

Mivel az árvízi kaput a feltételezés szerint nem sikerült időben megjavítani, s az építkezés során elbontották a töltést, a víz veszélyeztette az Audi Aréna épületét is, ezért itt mint a hatodik kárhelyszínen a mentőcsapat tagjai tájékoztatták a létesítmény vezetőit, valamint felmérték az ott tartózkodók számát, s megszervezték az aréna kiürítését.

A gyakorlatot követően annak értékelésére is sor került. Az Iparcsatorna mentén és közelében hat helyszínen párhuzamosan végrehajtott gyakorlatot Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató pozitívan értékelte.

A gyakorlat célkitűzései megvalósultak, az egységek a rájuk bízott feladatokat mindegyik helyszínen magas szinten hajtották végre. Az elméleti ismereteket gyakorlatba ültetve az egységek gyakorolták az árvízi veszélyeztetés esetén végrehajtandó irányítási, különleges mentési és együttműködési feladatokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:16, csütörtök | Helyi

A barokk korba repít vissza a 250 éves pannonhalmi orgona

A felújítás után visszatért Pannonhalmára és ismét régi pompájában ragyog az 1778-es években készült Corte-orgona. Sokat látott restaurátorok számára is kihívás felújítani egy ilyen hangszert.

2024. Május 09. 08:11, csütörtök | Helyi

Kevesebb lett az elhúzódó peres ügy

Országosan csaknem megfeleződött a két éven túli peres ügyek száma 2023-ban.

2024. Május 09. 07:14, csütörtök | Helyi

A Győri Balett táncosát választották a legjobb női balettosnak

Szakmai díjakat adtak át a tánc világnapja alkalmából.

2024. Május 08. 09:11, szerda | Helyi

Hamarosan kezdődik az Öt Templom Fesztivál

Május 9-én, csütörtökön kezdődik az Öt Templom Fesztivál.