Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2018. December 27. 15:31, csütörtök | Helyi

Mit tehetünk a fehér bundájú kutyák szőrének elszíneződése ellen?

Mit tehetünk a fehér bundájú kutyák szőrének elszíneződése ellen?

Amikor még pici a kutyus, gyönyörű fehér bundája van, egy igazi kis hófehér pelyhes gombóc. De mikor nőni kezd, bizony változások állnak be.

Most elsősorban nem arra gondolunk, hogy kutyusunk imád belehenteregni a fűbe, vagy a homokba és ezáltal lesz szutykos a bundája. A kosz kimosható egy jó, alapos fürdetéssel, és ha ezen múlna, akkor a fehér bunda csillog-villog tovább. A tartós elváltozások azonban nem feltétlenül tüntethetőek el egy alapos fürdetéssel. Ekkor az elszíneződés nem a legszebb látvány. Lehet-e tenni valamit a fehér kutyák szőrének elszíneződése ellen? Természetesen. Lássuk, mi az oka az elszíneződésnek és mi a teendőnk gazdiként.

Kutyakönny

Ha tapasztalt gazdik vagyunk, akkor tudjuk, hogy a kutyák könnyezésükkel, a szemük körüli szőrt áztatják a legjobban. Épp ezért itt színeződhet el a leghamarabb a fehér bunda, amin nagyon változtatni nem lehet, legalábbis ami a jó alapos fürdetést érinti. Ez a jelenség nem feltétlenül csak esztétikai problémát okozhat. Figyeljünk oda, mert, ha a könnyezés túlzott mértékű, akkor valamilyen komolyabb, akár egészségügyi dolog állhat a háttérben. Lehet ez egy gombás fertőzés, rossz étrend, de az is előfordulhat, hogy a kutya genetikája van a háttérben: egyes fajták jobban könnyeznek.

Porfirin

A porfirin egy kristályos vegyület, ami bíbor színéről kapta a nevét. Nem mellesleg, ennek köszönhetjük, hogy a kutyáink vagy akár macskáink szőre színe megváltozik. Ugyanis ez a molekula vastartalommal rendelkezik, ami a vörösvértestek lebontásából származik. Ez egy természetes folyamat, ami a vizelettel vagy a széklettel távozhat is. De, a kedvenceink könnye, nyála is tartalmazhat porfirint, ami a világos szőrön meg is mutatkozik. Esetleg észrevettük, hogy mikor kint volt a kutyánk, utána mintha sötétebb lenne az elszíneződés? Nem tévedünk nagyot, érdemes tudni, hogy ha napfény éri a vastartalmú könnyeket, sötétebbé válnak.

Akkor van gond, ha az elszíneződés inkább barna, mint vörös

Miért? A vörösvértestek lebomlásának folyamata vörös színt eredményez, ami a fehér bundán jól kivehető. Ha a vöröst inkább barnának látjuk, és még kellemetlen szaga is van, akkor nagy valószínűséggel összeszedett kedvencünk valamiféle gombás fertőzést. A gombák táptalaja ez esetben a könny, ami folyamatosan nedvesen tartja a kutya szőrét. Állatorvossegíteni fog, hogy kutyánkat gombamentesítsük, majd ezt követően fogunk foglalkozni az esztétikai javítással.

Mi a megoldás az elszíneződés eltüntetésére?

Ha nincs semmi egészségügyi probléma, akkor a következőket lehet tenni az elszíneződés ellen:

• Naponta legalább kétszer mossuk át a kutyánk pofáját meleg vízzel, jó alaposan töröljük meg.
• Figyeljünk oda a megfelelő étkezésre, hiszen a könnyezés lehet egy tünete akár az ételintoleranciának is, adjunk megfelelő, akár allergén anyagoktól mentes kutyatápot.
• Csapvíz helyett ásványi anyagokban gazdag vizet adjunk kutyánknak.
• Cseréljük fémre vagy kerámiára az etetőtálat, ha esetleg eddig műanyagot használtunk.
• Vannak olyan tisztítószerek, amelyek kifejezetten az ilyesfajta szennyeződéseket tüntetik el. Ilyen például a Lila Loves It szemkörnyék tisztító. Ebből tarthatunk otthon állandó jelleggel is.
• Használhatunk olyan könnyfolt eltávolító táplálékkiegészítőt, amely megköti a szervezetben a porfirint, természetes úton távozik el a széklettel, és nem színezi el a kutya bundáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 09:12, szerda | Helyi

Az önkormányzat válaszolt Lázárnak, illetve Pintérnek

Hivatalosan elsőként a győri önkormányzat reagált a buszügyben, nem sokkal később viszont Szeles Szabolcs alpolgármester egy tévés riportban, Dézsi Csaba András pedig Facebook-posztban fejtette ki az álláspontját.

2024. Július 24. 08:14, szerda | Helyi

Bajba jutott gólyát mentettek Szanyban (VIDEÓ)

Szany település ad otthont a gólyafesztiválnak, nem véletlenül, hiszen itt van a Dunántúl második legnagyobb gólyapopulációja is, tizenhat fészekkel.

2024. Július 24. 07:15, szerda | Helyi

Lassan teljesen feléled a valaha tátongó ETO-park

Hamarosan CCC-üzlet és Halfprice nyílik a valaha „szellemkastélyként” ismert ETO-parkban, amelynek újabb kori története több mérföldkőhöz érkezett az elmúlt két évben.

2024. Július 23. 09:08, kedd | Helyi

Beemelték a bencés templom huszártornyát, amit még ön sem látott

Helyére került a győri a győri Szent Ignác Bencés Templom huszártornya, amelyet csak a legidősebb győriek láthattak saját szemükkel, ők is pici gyerekként, mivel 1938-ban elbontották.