Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 21. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: orientpress

Olli Rehn: nincs kettős mérce Magyarországgal szemben

Olli Rehn: nincs kettős mérce Magyarországgal szemben

A magyar kormánynak az utóbbi években tapasztaltnál több strukturális átalakítást kellene végrehajtania. Az EU-t kettős mércével vádolni nem helytálló – nyilatkozta a Figyelőnek Olli Rehn, az Európai Unió gazdasági biztosa. Rehn szerint kivétel nélkül valamennyi tagállam folyamatos megfigyelés alatt áll, hogy tiszteletben tartják-e a gazdasági és költségvetési politika terén tett kötelezettségvállalásaikat.

„Tehát az a tény, hogy nem javasoltunk pénzügyi szankciókat egyetlen tagállammal szemben sem, még nem jelenti azt, hogy nem húzhatjuk meg ezt a lépést, amennyiben a közpénzügyek és szélesebb értelemben a gazdaságpolitika egyértelműen letérnek a fenntarthatósági pályáról.”

A biztos Magyarországról szólva megemlítette, hogy az ország az utóbbi években jelentős mértékben egyszeri intézkedésekre és adóemelésekre támaszkodott strukturális intézkedések helyett. „Ezt megvitattuk Varga Mihállyal és Orbán Viktorral is. Én a Bizottság nevében arra bátorítottam a kormányt, hogy szerkezeti reformokkal hajtsák végre a fenntartható államháztartási hiányt. A legtöbb tagállamnál keverednek az állandó és az ideiglenes intézkedések. A magyarok eléggé erősen támaszkodtak az ideiglenes egyszeri intézkedésekre, és jobb lenne, ha az állandó lépések felé tolódna el az egyensúly.”

Olli Rehn emlékeztetett arra, hogy a költségvetési politika területén a folyamatosság érvényesül, akkor is, ha egy ország mentesül a deficiteljárás alól. Ha egy tagállammal szemben megszűnik az eljárás, az többé nem a paktum korrektív, hanem annak preventív ágába kerül, ami középtávú költségvetési célok elérését és tiszteletben tartását feltételezi, továbbá az államadósság stabil csökkentését, ha annak mértéke meghaladja a GDP 60 százalékát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -