Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2019. Október 25. 10:38, péntek | Helyi

Őszi kertészkedés

Őszi kertészkedés

Mi lehetne tökéletesebb időtöltés egy természetkedvelő számára, mint a kellemes őszi időben felvenni a kesztyűt, és a lehullott színes falevél takaró között nekilátni a kerti munkálatoknak.

A gyümölcsfaültetésről:


Az őszi gyümölcsfaültetés jobb, mint a tavaszi, mert ilyenkor nagyobb a begyökerezési esély a több csapadék miatt. A gyümölcsfaületéskor ajánlott szarvasmarhatrágya elhelyezése a gyökérzet alá 50 cm-rel, mert ez növeli a talaj tápanyagtartalmát.

Ősszel a szabad gyökerű gyümölcsfákat lehet ültetni, ezek kedvezőbb árfekvésűek, mint a konténeresek. A gyümölcsfa-ültetésnél 70x70-es ültetőgödör-ásás, gyökér-, főgyökér-visszavágás, visszafrissítés szükséges. Néhány gyümölcsfa porzófajtát igényel, ha 500 m-en belül nincs meg a párja, kettő különböző fajta ültetendő. A porzásról 500 m-en belül a méhek gondoskodnak.

A rózsákról:

A rózsák legjobb ültetési ideje az ősz, lombhullás után (október 15.) egész odáig míg meg nem fagy a talaj. Az őszi ültetéssel nyerünk egy évet; a gyökéren lévő friss hajtások már kora tavasszal beindulnak. A kertek szoliter növénye, királynője lehet a magastörzsű rózsafa, melynél idegen törzsre kerül feloltásra a vágó- illetve parkrózsa.

A vágórózsa (Teahibryd) a nagy virágzatú fajtákhoz tartozik, általában 3x virágzik egy évben. A parkrózsa (Polyantha) kisebb virágzatú, viszont virágzása folyamatos. A rózsákhoz javaslom levendula beültetését. A levendula illatától kevésbé hajlamos a tetűsödésre, így rovarok elleni permetezése egy évben egyszer elengendő.


A sövényekről:

Ha sövénytelepítésre adjuk a fejünket, érdemes nem csak tujasort ültetni, hiszen, ha egy egyed is kipusztul, szinte lehetetlen úgy pótolni, hogy az újra egységes, szép képet mutasson. Ráadásul a szélsőséges időjárás erősen pusztítja ezeket az örökzöldeket, amelyek már évtizedekkel ezelőtti elterjedésükkor is nehezen illeszkedtek a magyarországi klímához. Az utóbbi években a gombabetegségek egyre gyakrabban károsítják, emellett a hosszú, nyári meleget is nehezen tűrik. Érdemes tehát más lehetőségeket keresni…


Sövények kialakítására a következő növények javasoltak, amelyek kevésbé hajlamosak a megbetegedésekre: korallberkenye, babér, tűztövis, Leyland-ciprus, fagyal. Érdemes többfajta növényt telepíteni, hogy megtörjük a monotonitást. Ezáltal változatosabb, színesebb lesz a kertünk és egészségesebb is!

A talajról:

A Győr környéki talaj meszes, melyet semlegesíthetünk vörösfenyő hánccsal, kávézaccos beöntözéssel, fenyőtűlevéllel. Ezáltal savanyú talaj jön létre, mely alkalmas rhododendron, hortenzia, áfonya, magnólia, hamisciprus beültetésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 09:08, kedd | Helyi

Beemelték a bencés templom huszártornyát, amit még ön sem látott

Helyére került a győri a győri Szent Ignác Bencés Templom huszártornya, amelyet csak a legidősebb győriek láthattak saját szemükkel, ők is pici gyerekként, mivel 1938-ban elbontották.

2024. Július 23. 08:13, kedd | Helyi

Ezért érdemes magyar dinnyét választani

Akár 160-180 tonna görögdinnyét is betakaríthatnak idén a hazai termelők.

2024. Július 23. 07:11, kedd | Helyi

Nyugat-Dunántúlon drágultak a leginkább a szántóföldek

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly: Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.

2024. Július 22. 09:13, hétfő | Helyi

Pontyokkal gazdagodtak megyei folyószakaszok

Összesen újabb 3900 kilogramm ponty került múlt héten a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének kezelt vizeibe. A telepítések folytatódnak.