Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 17. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Pang a győri piac, kevés a vásárló: luxuscikk lesz a zöldség-gyümölcs?

Pang a győri piac, kevés a vásárló: luxuscikk lesz a zöldség-gyümölcs?

Utoljára az ezredforduló előtt volt olyan tempójú a fogyasztói árak egyhavi áremelkedése, mint idén márciusban - derült ki a KSH adataiból. A drágulást a cukor árának meglepő, közel 30 százalékos megugrása, illetve az üzemanyagok á

Alacsony a forgalom a győri piacon. A burgonya termelői ára közel 70, a zöldségféléké 13 %-kal nőtt. A gyümölcsöké 40 %-kal haladja meg az egy évvel korábbit, miközben a vásárlóknak kevesebb lett a pénze.

Gombás László őstermelő, Győrság: "Igen nagy a szegénység errefelé, az a helyzet. Ez a tiszta igazság. Nem merik nyíltan vállalni. Három szem alma, két szem alma, kilót, két kilót már nem vesznek."

A többség még ugyan megveszi a drága paprikát és paradicsomot, sőt akár a primőrtermékeket is, csak mindenből jóval kevesebb fogy.

Petrési Lászlóné, Győr: "Egy szem paprika 190 forint, meg 160. Vettem három darabot, de hát abból még lecsót sem tudok készíteni, és az drága, komoly! És a gyümölcsök is, ha csak azt nézzük, a primőrárut, az unokámnak pár szem kis epret vettem, 500 forint."

A KSH adatai szerint a mezőgazdasági termékek közül egyedül csak az étkezési tyúktojás termelői ára csökkent az elmúlt egy év alatt, ez az állapot azonban várhatóan nem marad fenn sokáig. Sőt, drasztikus drágulásra lehet számítani. Egy tojás önköltsége jelenleg 20 forintra jön ki, a felvásárlási ár viszont jobb esetben 1-2 forinttal több ennél. A drága átalakítás pedig még inkább növelni fogja a termelés költségeit, ami elérheti a 25 %-ot is.

Kertész Tamás ügyvezető igazgató, Farm Tojás Kft., Bőny: "Közismert, hogy a takarmányárak szinte megduplázódtak az elmúlt időszakban, illetve az üzemanyagárak és egyéb költségek is olyan szintre emelkedtek, amely veszteségessé tette a tojástermelést hazánkban. Bármikor várható egy komolyabb árrobbanás."

"A termelőktől mindent ingyért akarnak megint, idézőjelben, és minél busásabb haszonnal túladni rajta" - mondja a mezőörsi Zsédely Rudolf, aki szerint hiába kell mindenért többet fizetni a piacon, ebből a termelő nem érez semmit.

Zsédely Rudolf növénytermesztő, Mezőörs: "Műtrágya, a vegyszer, a vetőmag ára, fel kell nyomni magasra, mert a búza majd 8000 forint fog lenni aratáskor. Hát nem. Mert fognak nyilatkozni a nagyfelvásárlók, hogy jó terméskilátások vannak, abban a pillanatban elindul az ár lefelé, és megint a búza ára hol lesz, örülünk a 3500 forintnak szezonban."

Az Agrárkamara szerint az állattenyésztők már az önköltségen is buknak, miközben a tartási kötelezettségük előírja, hogy nem gyéríthetik az állományt.

Roszik Péter elnök, Agrárkamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke: "Az állattenyésztést még jobban sújtja, mint a fogyasztókat, a magas ár. Gondoljunk bele, hogy ilyen árak mellett kellene az állatokat takarmányozni, akár a sertést, a baromfit, de még a szarvasmarhánál is jelentősen hozzájárul a költségekhez. Ma azt mondhatjuk, hogy az a gazda jár jól, akinek nincs állata, és a világpiacon, vagy a hazai piacon magas áron elad, minthogyha megpróbálja ezt az állatán keresztül tenni."

Előrejelzések szerint az év végéig 15-20 százalékkal nőhet az élő sertés ára. Az áremelkedés egy része már lezajlott, hiszen most az élő sertés kilója 320 forint körül van. Ez az ár tovább emelkedhet akár 350 forintra is, ami a szakember szerint a csúcsot jelentheti. Ez az áremelkedés várhatóan megjelenik majd a kiskereskedelmi árakban is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.