Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2021. December 20. 19:24, hétfő | PR

Praktikák a lefolyók dugulása ellen

Praktikák a lefolyók dugulása ellen

Szerencsére a konyhai és fürdőszobai dugulások egyszerű házi praktikákkal is megszüntethetők.

Jó hír, hogy szinte minden otthonban megtalálhatók azok a szerek és készítmények, amelyekből hatékony duguláselhárító készítményt kotyvaszthatunk. Az alábbi cikkben utánajárunk, mit tehetünk a dugulások megelőzése és elhárítása érdekében.

Általános igazság, hogy a problémákat jobb megelőzni, mint orvosolni. Ez elmondható a lefolyók dugulásával kapcsolatban is, noha nem tartozik a háztartási rutinunkhoz, hogy figyelmet fordítunk a dugulások megelőzésére. Szerencsére a konyhai gyümölcsszűrő és a fürdőszobai hajszűrő hatékony segítséget jelent abban, hogy a lefolyóba minél kevesebb szilárd szennyeződés kerüljön. Emellett érdemes legalább havi rendszerességgel forróvizes öblítést végezni, ami segítségével eltávolíthatjuk a lefolyócsövek falán megtapadó lerakódásokat. A közhiedelemmel ellentétben a lerakódásokért nem a főzés során használt zsiradékok és olajok felelősek, hanem a különböző habzó tisztító- és mosogatószerek összetevői, amelyek nyálkás ragacsos szennyeződésként maradnak ott a lefolyók falán. Ezeken képesek megtapadni a kis ételdarabkák, illetve fürdőszobai lefolyók esetében a hajszálak, makacs dugulást hozva létre.

Éppen ezért érdemes idejekorán kezelni a problémát. Ehhez csupán egy vízforralóra van szükség, amivel kellő mennyiségű forró vizet készíthetünk. Csupán a lefolyóba kell zúdítanunk, ahol kifejtheti oldóhatását. Ennek a megoldásnak köszönhetően jelentős mértékben csökkenthetjük a dugulások kialakulásának kockázatát.
Persze még így is előfordulhat, hogy dugulás keletkezik. A forró víz ilyen esetben is nagy segítségünkre lehet, de érdemes rásegíteni a hatásra némi szódabikarbónával és ecettel is. Mindkét szer megtalálható minden háztartási- és élelmiszerboltban. Elsőként szórjunk legalább 3-4 evőkanálnyi szódabikarbónát a lefolyóba, majd 2-3 deciliter ecettel öblítsük le. Az így keletkező folyékony elegy természetes oldószert hoz létre, ami képes megszüntetni a dugulást, illetve képes megtisztítani a lefolyócső belső falát. Hagyjuk a szert hatni legalább 20 percig, majd végezzünk forróvizes öblítést. Ha nincs otthon szódabikarbóna, helyettesíthetjük konyhasóval. Ettől a megoldástól azonban csak akkor várhatunk eredményt, ha a víz átfolyása igen lassú, vagyis a sós-ecetes elegynek van ideje kifejteni a hatását.

Előfordulhat, hogy a dugulás a lefolyó közeli szakaszán keletkezik. Ez esetben segítséget jelenthet egy hurkapálca vagy valamilyen rugalmas eszköz, ami alkalmas lehet a dugulás manuális megszüntetésére.
Sajnos még így is előfordulhat, hogy nem érünk célt. Ebben az esetben nem marad más hátra, mint a kereskedelmi forgalomban kapható lefolyótisztítókhoz folyamodni. Ezek esetében szigorúan tartsuk be a használati utasítást, illetve tartsuk szem előtt, hogy ezek a készítmények soha nem keverhetők egymással, mivel egyes összetevők reakciója miatt mérgező gázok keletkezhetnek. Mielőtt felnyitjuk a palackot, húzzunk háztartási kesztyűt!

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 10:06, péntek | PR

K&H: többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”? felfelé mennek az árak

Budapest, 2022. augusztus 12. – Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk.

2022. Augusztus 11. 18:54, csütörtök | PR

Érdekességek a lóverseny fogadás világából

Amióta civilizáció létezik, az emberek szeretnek fogadni, tippelni, jósolni és persze nyerni.

2022. Augusztus 10. 18:12, szerda | PR

A harmonikus lakberendezés nem az alapterület nagyságától függ!

Sokan azt gondolják, hogy a nappali vagy történetesen a hálószoba, abban az esetben lakható be a legteljesebb mértékben, ha elegendő hely áll a rendelkezésre.

2022. Augusztus 08. 16:26, hétfő | PR

Újabb takarítási pályázaton nyert a Jánosik Kft.

A világ egyik legnagyobb családi vállalatánál, a mintegy 83 ezer munkavállalót foglalkoztató -