Városlista
2024. szeptember 10, kedd - Nikolett, Hunor

Hírek

2011. Március 06. 16:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Vitalkraft Kft.

Rákterápia és Apigenin: német klinikai kísérlet és magyar vonatkozásai

Rákterápia és Apigenin: német klinikai kísérlet és magyar vonatkozásai

Magyarországon jelentős hagyománya van a gyümölcs-, zöldség- flavonoid ill. búzacsíra kivonatok alkalmazásának rák és szív érrendszeri betegségek kiegészítő gyógymódjaként. Azt azonban nem sikerült idáig egyértelműen kimutatni, h

Egy új, Németországban elvégzett kontrollált klinikai kísérlet alapján, a 2. generációs apigeninre standardizált flavonoid kivonatok áttörést jelenthetnek a jövő alternatív rákterápiájában. A klinikai kísérlet arra mutat rá, hogy az apigenin megakadályozhatja a különböző ráktípusok operáció utáni kiújulását. A több évig tartó kísérletet bélrákkal, ill. bélpolipokkal operált rákbetegeken végezték. A klinikai kísérlet legfontosabb eredménye az volt, hogy a standardizált apigenint tartalmazó flavonoid keveréket szedő emberek jelentős része (93%) nem esett vissza a betegségbe, míg az apigenint nem fogyasztó kontroll csoport csaknem felében kiújult a rákbetegség. A német klinikai kísérlet egyértelműen rávilágít arra, hogy válogatott flavonoidok (apigenin) tudatos fogyasztása hozzájárulhat a rákbetegek túlélési esélyeinek megnöveléséhez. Az apigenin alkalmazása azért lehet kiemelkedő jelentőségű, mert hatásmechanizmusa hasonló a rákterápiában egyre gyakrabban alkalmazott biológiai válaszmódosító gyógyszerekéhez (pl. Avastin, Tarceva, Herceptin). Az apigenin gátolja a ráksejtek növekedését elősegítő faktorok legszélesebb skálájának a működését.
Laboratóriumi, állat és epidemológiai kísérletekben az apigenin rendkívül sok ráktípus esetében bizonyult hatékonynak. Így hatékonyan gátolta a bél, emlő, tüdő, petefészek, prosztata, bőr, leukémia, pajzsmirigy, gyomor, hasnyálmirigy, melanoma, májdaganatok növekedését ill. áttétképző tulajdonságukat.
A rákellenes immunerősítő gomba eredetű kivonatok (pl. Bokrosgomba, Agaricus blazei Murill) mellett immár az egyedülálló, rákellenes hatóanyagokra (apigenin) standardizált búzacsíra fű ill zöldség-gyümölcs flavonoidok is az érdeklődők rendelkezésére állnak Európában. Az új 2. generációs flavonoid kivonatok egyelőre élelmiszernek számítanak, mivel gyógyszerként történő engedélyezésük hosszabb klinikai vizsgálatokat igényelnek.

Szerző: Varga Gábor Dipl.-Kfm.
Internet: www.apigenin.hu


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 10. 09:12, kedd | Helyi

Priskin Tamás válogatott labdarúgó az Üstökös FC Győr szakmai stábjában folytatja

Az Üstökös FC Győr Utánpótlás-nevelő Sport Egyesület sportigazgatójaként folytatja pályafutását Priskin Tamás.

2024. Szeptember 10. 08:17, kedd | Helyi

Tűzhelyen felejtett étel okozott több tüzet

Az elmúlt három hétben a megyében többször riasztották a tűzoltókat tűzhelyen felejtett vagy sütőben hagyott étel miatt, amely füstölni kezdett vagy kigyulladt.

2024. Szeptember 10. 07:13, kedd | Helyi

Kockabajnokság lesz a győri Kockában, eljön Rubik Ernő is

Városi kocka bajnokságot hirdet a győri önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem, a döntőt jövő csütörtökön tartják az egyetemi Kocka-épületben.

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.