Városlista
2024. szeptember 11, szerda - Teodóra

Hírek

2011. Március 12. 10:30, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Repetanap a győri iskolákban: emelkedő élelmiszerárak, éhező gyerekek

Repetanap a győri iskolákban: emelkedő élelmiszerárak, éhező gyerekek

Az emelkedő élelmiszerárak több tízmillió forintos, nem várt kiadásra kényszerítik az önkormányzatokat. Az iskolai konyhákon egyre több gyerek szorul repetára. A gyermekélelmezéssel foglalkozó intézmények és vállalkozások sem termel

A legtöbb településen így növekednek a szülők térítési díjai, és az azt kiegészítő önkormányzati támogatás is. Az iskolai konyhák működtetői azt mondják: több gyerek rászorul a repetára, mert otthon nem jut elég táplálékhoz.

Győrben közel 13 ezer óvodás, általános és középiskolás étkezik intézményi keretek között. A gyerekek ebédjét eddig 164 és 246 forint közötti összegből kellett összeállítani fejenként, ehhez adódott az alig valamivel kevesebb rezsiköltség.

"Egy napközis, általános iskolás gyermek számára március 31-ig 654 forint volt, és ez az összeg április 1-től 690 forintra emelkedik" - mondja Simon Róbert Balázs alpolgármester. A nyersanyagnormák emelése miatt a győri önkormányzatnak közel 20 millió forintos plusz költséggel kell számolnia.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Fidesz-KDNP: "Figyelembe kell nekünk is venni a szülők terhelhetőségét anyagi értelemben, másrészről pedig természetesen a konyháknak is ki kell tudni dolgozni a nyersanyagnormákat, tehát a megfelelő minőségű ételeket biztosítani kell az ott tanuló diákok és az ott dolgozók számára, ez tette indokolttá az 5,2 %-os emelést."

A hat iskolában és négy óvodában étkeztetést biztosító Ördögkonyha Kft. vezetője szerint a normatíva emelése nélkül legfeljebb májusig tudták volna a gyerekek ellátását biztosítani. Ahhoz, hogy a törvényileg előírt minőséget és kalóriaszintet tartani tudják, így is elengedhetetlen, hogy a beszerzési költségeket a minimumra szorítsák.

"Ilyen volt például a pék, aki tud olyan árat adni nekünk péksüteményt, kenyeret, ami megdöbbentő ilyen lisztáremelkedésnél". Patonai László szerint váratlan kiadásokkal is számolniuk kell, mert egyre több az olyan szülő, aki - különösen a hét végén - már nem tudja a megfelelő étkeztetést megadni a gyermekének.

Patonai László ügyvezető, Ördögkonyha Kft., Győr:

- Sajnos az iskolákban már van olyan, hogy hétfői és pénteki repetanap. És ezt is tudjuk még biztosítani, most már tudjuk biztosítani.

- Ez mit jelent?

- Azt jelenti, hogy a gyerekek pénteken visznek haza pogácsát, hétfőn többet kapnak, mondjuk a tésztából, ha kérik, mert el kell mondani, hogy van, amikor kevés otthon a hét végi ebéd.

A győri vállalkozó szerint az új nyersanyagnormák kompenzálják az elmúlt időszak étolaj, liszt és cukoráremelését, sőt még az energiahordozók árainak változását is. Bajban akkor lesznek újra, ha a közeljövőben nagyot emelkedik a hús ára is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 10. 09:12, kedd | Helyi

Priskin Tamás válogatott labdarúgó az Üstökös FC Győr szakmai stábjában folytatja

Az Üstökös FC Győr Utánpótlás-nevelő Sport Egyesület sportigazgatójaként folytatja pályafutását Priskin Tamás.

2024. Szeptember 10. 08:17, kedd | Helyi

Tűzhelyen felejtett étel okozott több tüzet

Az elmúlt három hétben a megyében többször riasztották a tűzoltókat tűzhelyen felejtett vagy sütőben hagyott étel miatt, amely füstölni kezdett vagy kigyulladt.

2024. Szeptember 10. 07:13, kedd | Helyi

Kockabajnokság lesz a győri Kockában, eljön Rubik Ernő is

Városi kocka bajnokságot hirdet a győri önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem, a döntőt jövő csütörtökön tartják az egyetemi Kocka-épületben.

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.