Városlista
2024. szeptember 5, csütörtök - Viktor, Lőrinc

Hírek

2010. Augusztus 23. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Roncsokból vásárolják az olcsó alkatrészeket a Győr megyei gazdálkodók

Roncsokból vásárolják az olcsó alkatrészeket a Győr megyei gazdálkodók

Roncstemetőből vásárolnak olcsón alkatrészeket idős traktoraikhoz a Győr-Moson-Sopron megyei gazdák, mert azok a bolti áron megfizethetetlenek a régi járművekhez. A telepek azonban a kö

A Gazdakörök megyei elnöke szerint a hazai mezőgépgyártás tönkretétele, és a számos termelőnek elérhetetlen gépvásárlási támogatás is okolható a kialakult helyzetért.

A közterületen tárolt, működésképtelen traktorokból és kombájnokból kiszerelik a porlasztót, a hengerfejet, a karburátort, és a motor egyes darabjait.

"Nem lehet azt mondani, hogy csak új gépe van valakinek, vagy csak régi. De azért elég sokan vannak, az idősek közül, akiknek csak régi van szinte" - mondja a Győr-Moson-Sopron Megyei Gazdakörök megyei elnöke, aki szerint az ágazat leépülése idézte elő a roncstelepek létrejöttét.

Fenyőházi Tibor elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Gazdakörök Szövetsége:

"Azelőtt azért volt itt Magyarországon is mezőgazdasági gépgyártás, de sajnos jó ideje ez már nincs. Lejártak azok az idők, amikor kötelezően meg volt állapítva, hogy egy géphez, ha leállítják a gyártását, akkor hány évig kell még az alkatrészt biztosítani. Ez is már elmúlt, és így elég nehéz beszerezni bizonyos alkatrészeket, ha nincs utángyártás, és megpróbálnak ilyen bontókból beszerezni, de ezek is egyre jobban kikopnak a piacról."

"Mosonmagyaróváron a Kühne-gépgyárban volt olyan időszak, amikor ezer ember foglalkozott mezőgazdasági és alkatrész gépgyártással" - meséli Széles Sándor. A megyei településfejlesztési, mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottság elnöke úgy véli, kedvező hitelekkel lehetne elérni, hogy a gazdák új gépeket tudjanak vásárolni, az elöregedett eszközöket pedig megsemmisítsék. Erre azért is szükség volna, mert a közterületen lévő alkatrésztelepeknek nemcsak a működése illegális, de a környezetre is ártalmasak.

Széles Sándor elnök, Településfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság, Győr-Moson-Sopron Megyei nkormányzat:

"Itt a kenőanyagok, olajok, vagy akár a gépekben felhasználható környezetszennyező anyagok bekerülnek a természetbe, a talajba, meg kell akadályozni, fel kell számolni őket. Ez a másik probléma, amit kezelni kell, és itt is állami támogatásra, állami szerepvállalásra van szükség."

A felmérések szerint csak a Rábaközben 20-30 közé tehető az illegálisan működtetett alkatrész- és roncstelepek száma.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 05. 09:14, csütörtök | Helyi

A Dortmund sztárja Gyirmóton edz

Karem Adeyemi, a Borussia Dortmund csatára a német U21-es válogatottal Gyirmóton készül a szerdai Izrael elleni mérkőzésre. Tegnap sokan kérték közös fotóra a gyirmóti utánpótlásból.

2024. Szeptember 05. 08:12, csütörtök | Helyi

Tükröt tartanak a nézők elé

Két előadást is láthat a közönség a Győri Balett most készülő bemutatójában.

2024. Szeptember 05. 07:14, csütörtök | Helyi

Hétvégén jön a Győr Rally

Szeptember 6-és 8-a között ismét Győrben száguldanak a WHB Győr Rally versenyautói. A második alkalommal megrendezett versenyre minden eddiginél színesebb program kavalkádot és látványosabb versenyt ígértnek a szervezők.

2024. Szeptember 04. 17:44, szerda | Helyi

A győri ősz egyik csúcsrendezvénye az ETO Park Szolgáltató & Élményközpontban

2024. szeptember 20-án egy igazán grandiózus ingyenes rendezvénnyel várja a győri és a Győr környéki településekről a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont, hogy együtt ünnepeljék az Élményközpont teljes megújulásá