Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Július 13. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Snowden menedékügye - Többheti rejtőzködés után bukkant fel újra Snowden

Snowden menedékügye - Többheti rejtőzködés után bukkant fel újra Snowden

Edward Snowden nem akar a nyilvánosság előtt mutatkozni, de a Rosszija 24 állami hírtelevízió által is bemutatott, mobiltelefonnal készített felvétel alapján mindenki meggyőződhetett arról, hogy az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatát kiszivárogtató informatikus él és jól van.

A felvételt a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren, eredetileg a nyilvánosság kizárásával zajlott találkozón készítette az egyik jogvédő szervezet munkatársa. A videón jól hallható, amint Snowden felolvasta a WikiLeaks kiszivárogtató portálon is közzétett nyilatkozatát, amely során közölte, hogy politikai menedékjogot kér Oroszországtól. A Life News a rövid videót feltette a YouTube videomegosztó portálra is.
Az éppen most 30 éves amerikai egyáltalán nem látszott megviseltnek, elegáns öltönyben jelent meg a jogvédők előtt. Jó hangulatban volt, nevetett. Azok, akik találkozhattak vele ugyanakkor elmondták, hogy Edward Snowden nagyon sovány. "Viszont jó a frizurája" - idézte a jogvédőket az orosz hírtelevízió.
Anatolij Kucserena ügyvéd, aki vállalta, hogy segítséget nyújt Snowdennek, az orosz hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: Snowden kérte tőlük, segítsenek abban, hogy megkaphassa a politikai menedékjogot Oroszországban, és hogy eljuttathasson egy levelet az Egyesült Államok elnökének az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának megsértéséről.
"Én elhiszem neki, hogy a meggyőződése miatt üldözik. Valóban nem játszik, nem azért csinálja ezt, hogy politikai előnyökhöz jusson. Láthatják, még az újságírókkal sem áll szóba" - tette hozzá Kucserena.
A moszkvai repülőtéren mintegy kétszáz riporter, operatőr, fotós várta a híreket és magát Snowdent annál a "Szolgálati bejárat" feliratú ajtónál, amelyen keresztül a nemzetközi és orosz jogvédő szervezetek képviselői, valamint az ismert orosz ügyvédek eljutottak a találkozóra, majd távoztak onnan. Az amerikait ezúttal is hiába várták.
A Rosszija 24 televíziónak Igor Korotcsenko, a Nacionalnaja Oborona (Nemzetvédelem) című orosz folyóirat főszerkesztője úgy vélekedett, hogy az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatát kiszivárogtató informatikusra halál várna hazájában. Szerinte Edward Snowden addig biztonságban van, amíg a moszkvai nemzetközi repülőtér tranzitzónájában tartózkodik. Biztos abban, hogy az orosz szervek nem engedik meg, hogy az amerikai hatóságok végezzenek vele, amint kilép a zónából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni