Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Február 06. 10:30, hétfő | Helyi
Forrás: HírTv

Sokan spórolnak a vegyes tüzeléssel Győr-Moson-Sopron megyében is

Sokan spórolnak a vegyes tüzeléssel Győr-Moson-Sopron megyében is

A beledi Pallag Béla és családja vegyes tüzelésű, kazánnal kombinált kandallóval fűti a 85 négyzetméteres lakását.

A családfő azt mondja, amíg gázzal fűtött, decembertől március elejéig akár 90 ezer forint is volt a gázszámlájuk. Most, ha a Tüzép-telepről szerzi be a fát, havonta 7 ezer forintot spórol, de ha az erdőgazdaság biztosít számukra tüzifát munkáért cserébe, akkor a 18-20 ezer forintos köbméterár ötödéért is megvan a tüzelőjük egy hónapra. A Győr-Moson-Sopron megyei férfi a Hír TV-nek elmondta, megszűnt a gázkitettségük is, nincsenek kiszolgáltatva annak, ha elfogy a gáz, maga tudja szabályozni, hogy mikor, mennyi időre, és mennyire van meleg az otthonában.

- Addig, amíg a gázzal tüzelés általában havi 20-27 ezer forintot vitt el, úgy most beszerzési forráskülönbség esetén, ha a fát Tüzép-telepen vásároljuk, a jelenlegi áraknál köbméterenként 18-20 ezer forintot fizetünk. Ami gyakorlatilag egy havi fűtésre elég, tehát ott már 7 ezer forintunk megmarad. Viszont, ha az erdőgazdaságnál adnak lehetőséget a faszedésre, akár szárazulat-, akár ágszedésre, azt az ember saját erejéből megszedi, ugyanez a köbméterár az ötödére csökken. Így, ha az ember saját maga dolgozik érte, a fűtés lényegesen olcsóbb, és mint mondtam, a fával való fűtés lényegesen barátságosabb is, és jobb hő kalóriájú hőt ad - mondta a Hír TV-nek Pallag Béla.

- Saját magamnak oldom meg a biztonságot. A gázt akármikor elzárhatják, ha viszont nekem itthon a fatárolóm tele van, amiről gondoskodok az év elején, vagy a nyár folyamán, így nem érhet meglepetés. Magamra vagyok utalva, a magam ura vagyok. Ha nem vagyok lusta, megszedem magamnak a fát, előkészítem, akkor nem kell félnem attól, hogy a télen megfagyok. De ha a gázcsapot elzárják, akkor tehetetlen vagyok - tette hozzá a férfi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.