Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Február 22. 17:00, hétfő | Helyi
Forrás: Speedfit Fitness Studio

SPEEDFIT Fitnesz Mindenkinek! Hatásos edzés pulzuskontrollal. 2.rész.

SPEEDFIT  Fitnesz Mindenkinek! Hatásos edzés pulzuskontrollal. 2.rész.

A szív- és keringési rendszer szempontjából többféle képlettel is meghatározható a célirányos terhelési zóna. Egyik ezek közül a KARVONEN KPLET. A nyugalmi pulzus figyelembe

Ugyanezt a számítást elvégezzük, a max. pulzus 85 % - ával:(123 X 0.85 + 65 = 169.55), így megkapjuk a felső zónát.

Tehát a saját zóna ebben az esetben, kerekítve: (139 - 170)

Hogy ezt a zónát tartani tudjuk sportolás közben is, ma már számtalan féle pulzusmérő eszközt, órát is lehet kapni az egészen egyszerű daraboktól a több tízezer forintos példányokig. Ezek ma már olyan megbízhatóságúak, ami 10-20 éve még csak orvosi laborokban volt elérhető az átlagember számára. A legtöbbjük már inkább mini computer, ami a megfelelő adatok betáplálása után kiszámolja a kívánt pulzus tartományt, bár ezek helytállósága néha vitatható. Fontos megjegyezni, hogy a vérnyomás és a pulzus két különböző dolog. Több emberrel jártam úgy, hogy kérdésemre - mennyi a nyugalmi pulzusa ? - a vérnyomása alsó határát adta meg, azaz 120/80 Hgmm-es vérnyomásnál úgy gondolták, hogy a 80 a pulzust jelenti. Egyik értékből tehát a másikra következtetni nem lehet. A másik gyakori tévhit, sokan veszettül figyelik a "cardiózás" során, hogy nehogy túllépjék a "zsírégető" zónájukat, mert az maga a katasztrófa. Nos, egészséges embernél egyáltalán nem az. Ilyenkor ugyan valóban a szénhidrátok felhasználása lesz a domináns, de ez a szív és keringési rendszer állóképességének fokozódásával jár, másrészt a terhelés befejeztével még akár 12-24 óráig is fokozott alapanyagcsere zajlik, ami több kalória és egyben zsír felhasználást is jelent. Egészséges embernek tehát egyenesen javasolt is, hogy heti 2- 3 alkalommal nyugodtan menjen a "zsírégető" zónája fölé ,ha fogyókúra a cél akkor is. Szív és érrendszerünk megfelelő állapotba hozására és annak fenntartására tehát a viszonylag nagy tömegű, erős izmok (comb, far stb) tartós - min. 20 perc - de nem túl intenzív dolgoztatása - sífutás, kerékpár, gyaloglás- hozza a legjobb eredményt.

Jó edzést kíván:
Kránitz Bernadett,
személyi edző

bernadett.kranitz@citromail.hu
06-30/20-42-899

SPEEDFIT Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr - Dunacenter
06/96 528-448

http://www.speed-fit.hu


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.