Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Június 12. 08:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Szemétügy: jöhet az inkasszó, ha nem fizet egy önkormányzat?

Szemétügy: jöhet az inkasszó, ha nem fizet egy önkormányzat?

Inkasszóval emelhetik le több Győr környéki település számlájáról a hulladékgazdálkodási projekt hiteltörlesztésének összegét, ha a falvak továbbra sem akarják kifizetni a beruházásból rájuk eső önrészt. Az önkormányzatok az

"Semmiféle olyan okirat nem létezik, ami azt mondaná, hogy az önkormányzatot kötelezi ennek a kifizetésére!" Nagyszentjános polgármestere a nagytérségi hulladékgazdálkodási projektből rájuk eső, az alapító okiratban szereplő 10 millió forint megfizetését nem vitatja, de elfogadhatatlannak tartja, hogy a beruházás közben megnövekedett költségek önrészét is ki akarják velük fizettetni, ami további 21,8 millió forintot jelentene. Friderics Cecília szerint a terheket át kellene hárítaniuk a lakosságra, holott az év eleje óta már azok is többet fizetnek a hulladék elszállításért, akiknek alig képződik szemete.

Friderics Cecília polgármester, Nagyszentjános: "Megpróbáljuk nekik elmagyarázni, hogy itt azért létrejött egy környezettudatos szemléletmódot támogató rendszer, próbálják megérteni, ugye azért ők is csak-csak használják ezeket a hulladékszigeteket, de úgy gondolom, hogy a rendszerben további áremelés már beláthatatlan következményekkel jár, főleg az idős szegény emberek számára, akiknek az 500 forint is nagyon sok pénz."

"Az alapító okirat által meghatározott összeg közel 16 millió forint, a cég által pedig a tényleges önrésznek nevezett összeg még több mint 34 millió forint" - így a győrszemerei polgármester.

Horváth Gyula a Győr-Szol Zrt. által megküldött táblázatot mutatja, amely szerint a 3000-es községnek a tervezett 15,8 helyett közel 50 millió forintos önrészt kell befizetnie a nagytérségi hulladékgazdálkodási projekt hiteltörlesztésére. Horváth Gyula kifogásolja, hogy mielőtt egyértelművé tennék számukra, miért kell többet fizetniük, a szolgáltató inkasszóval fenyegeti őket.

Horváth Gyula polgármester, Győrszemere: "Az inkasszó nem úgy működik, hogy kitalálom, hogy nekem valaki tartozik, és mindenféle papírok és bizonyíték nélkül inkasszózok a település számlájára. Az ezzel való fenyegetés nagyon csúnya dolog, és szerintem szabálytalan is mindaddig, amíg ezt a dolgot nem tisztázzuk."

A hulladékszállítást végző Győr-Szol Zrt.-nél arra hivatkoznak, hogy a települések nem olvasták el figyelmesen a szerződést, ezért nem ismerik el az időközben megemelkedett önrész megfizetésének a jogosságát. Az önkormányzatok többsége azonban már hajlik a megegyezésre.

Sági Géza elnök-vezérigazgató, Győr-Szol Zrt.: "Vannak olyan önkormányzatok, akik megpróbálják majd ezt valamilyen formában a lakosságra átterhelni, illetve vannak, akik azt mondják, hogy egy összegben kifizetik, vannak olyanok is, akik azt mondják, hogy kifizetik, de az idei évben a költségvetésük ezt nem teszi lehetővé, és hogy jövőre szeretnének fizetni számunkra. Velünk mindenről lehet tárgyalni."

A fizetni nem tudó kistelepülések számára még egy kiskapu létezik: Győr felajánlotta, hogy kifizeti helyettük az eredeti és a megváltozott önrész különbözetét, cserébe a vagyonhányadukért, amit a nagytérségi hulladékgazdálkodási projektben birtokolnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.