Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Június 19. 08:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Szent László-díjat kap a győri közgyűléstől a nyugállományba vonuló Ittzés János

Szent László-díjat kap a győri közgyűléstől a nyugállományba vonuló Ittzés János

A pénteki győri közgyűlés dönt az idei Szent László-díjasokról. A Nyugathír.hu információi szerint a kitüntetettek között lesz Ittzés János (képen), a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület korábbi püspöke, a Magyar Evang

A püspöki tisztségéről leköszönő Ittzés János nyugdíjba vonul, szombaton istentisztelet keretében búcsúztatták őt a győri Öregtemplomban. Ittzés Jánost 2000. szeptember 23-án a győri Öregtemplomban iktatták be püspöki tisztségébe, s 2006. március 1-je óta betöltötte az evangélikusoknál a legmagasabb egyházi méltóságot jelentő elnök-püspöki tisztséget is. A tavaly október 2-án tartott zsinati ülésen jelentette be Ittzés János, hogy aktuálissá váló nyugdíjazása miatt a november 26-i zsinati ülésszakon lemond elnök-püspöki címéről; helyére Gáncs Pétert, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökét választották meg a zsinat tagjai

Az új egyházi vezető beiktatását június 25-én tartják a győri Öregtemplomban - közölte Kissné Kárász Rózsa, az egyházkerület jelölőbizottságának elnöke pénteken.

Mint elmondta, a jelölőbizottság pénteki szavazatszámláló ülésén, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület új püspökére beküldött szavazatok alapján megállapította, hogy a választás érvényes és eredményes volt. A gyülekezetek 121 szavazatot adtak le, ezek közül 5 volt érvénytelen. Az érvényes 116-ból Szemerei János 70-et, a másik jelölt, Bencze András 46-ot kapott meg.

A nyugati egyházkerület 112 gyülekezetből áll, ezek többsége egy-egy szavazatot adhatott le a püspök személyére; néhányból, ahol több lelkipásztor teljesít szolgálatot, több szavazat érkezett, így jött ki a 121-es szám. A gyülekezetekben minden aktív tag szavazhatott, aki szerepelt a választói névjegyzékben, s a helyben lezajlott választásokon többségi alapon döntöttek a gyülekezetek a két jelölt közül - tette hozzá Kissné Kárász Rózsa.

Kitért arra: Szemerei János korábban a Somogy-Zalai Egyházmegye esperese volt, ezentúl pedig püspökként az egyik győri templomban teljesít majd szolgálatot. Bencze András székesfehérvári lelkész a továbbiakban püspökhelyettesként segíti Szemerei János munkáját.

A Magyarországi Evangélikus Egyháznak három püspöke van: Gáncs Péter, a távozó Ittzés János és - az északi egyházkerület élén álló - Fabiny Tamás tölti be jelenleg ezt a tisztséget.

A győri önkormányzat június 27-i, Szent László-napi díszközgyűlésén kívánja elismerni Ittzés János munkáját, így amennyiben a pénteki közgyűlés is megszavazza, a nyugalomba vonuló püspök is megkapja a város egyik legmagasabb elismerését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.