Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 18. 08:40, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Szép magyar beszéd: átadták Győrben a Kazinczy- és Péchy Blanka-díjakat

Szép magyar beszéd: átadták Győrben a Kazinczy- és Péchy Blanka-díjakat

Kazinczy-érmet (képen) kaptak a Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjén nyújtott teljesítményükért az anyanyelvet legszebben beszélő középiskolások vasárnap Győrött. A határon belülről 120 gimnáziumi és szakképzőis

A hangképzéssel már nincs gond, a versenyzők kiejtésében, előadásában egyre inkább a természetes hanghordozás lesz úrrá - foglalta össze a verseny tapasztalatait Szathmári István egyetemi tanár, a bírálóbizottság elnöke a díjátadó ünnepségen.

A professzor dicsérte a szabadon választott szövegek változatosságát, tartalmas voltát. Egyetlen negatívumként említette meg, hogy többen még mindig nem tudják érzékeltetni előadásukban bizonyos írásjelek, köztük a pontosvessző, a gondolatjel, a kettőspont meglétét.

A Rába-parti város 46. alkalommal adott otthont a nemes vetélkedésnek, amelyet az anyanyelv ápolásáért munkálkodó Péchy Blanka színművész kezdeményezett, és amely elnevezésében Kazinczy Ferenc író-nyelvújítónak állít emléket.
A verseny díjkiosztóját a Kazinczy-díj és a Péchy Blanka-díj átadásával kötötték össze. Az anyanyelv ápolása terén kifejtett több évtizedes eredményes munkássága elismeréseként Kazinczy-díjat kapott Deme László nyelvészprofesszor, Kovács László, a szlovákiai Somorja Madách Gimnáziumának nyugalmazott igazgatója, továbbá Misztrik Lászlóné, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum tanára, Novák Jánosné, a mikóházi Lőrincze Lajos Általános Iskola igazgatója és Szakács Béla, a budapesti Ganz Ábrahám Szakképző Iskola nyugalmazott tanára.

Az anyanyelvi mozgalom támogatásáért Péchy Blanka-díjban részesült Baranyi Magdolna, a nagykanizsai Thúry György Szakközépiskola tanára és Takács Pálné, a borjádi általános iskola tanítója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.