Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Március 13. 07:44, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Szerelmes szabadság: koncerttel köszönti a nemzeti ünnepet Győrben a Ghymes

Szerelmes szabadság: koncerttel köszönti a nemzeti ünnepet Győrben a Ghymes

A világzenét játszó Ghymes idén különleges koncertsorozattal ünnepli március 15-ét. Az együttessel március 13-án Győrben, 14-én Budapesten, 15-én pedig Debrecenben emléke

"Március 15-e olyan ünnep, amely számunkra mindig fontos volt. A határon túlról származunk, ahol nem mindenki szerette, hogy ünnepeljük ezt a napot, de mi már csak dacból is megtettük. Szerintem minden magyarnak fontos, hogy emlékezzen a forradalomra és a szabadságharcra, ezzel együtt a mára kivívott szabadságot is értékelje. s ma is szükségünk van Kossuthokra és Széchenyikre, mint annak idején. Az ünnepekre emlékeztetni kell a következő generációkat is - ha egy-egy iskolában ezt elmulasztják, akkor a hagyomány elvész. Pedig ezekről beszélni kell, hogy tudjuk, kikre lehetünk büszkék.
A huszonhét év alatt sok olyan dal gyűlt össze, amelyik az ünnephez kapcsolható. Sok szerzeményünk ezt az érzést, gondolatrendszert mutatja be, az egész életünk, alkotási módszerünk erről szól. Csak akkor tudunk bármit is létrehozni, ha szabadok vagyunk. Ezt a szabadságot pedig ki kell vívni" - hangsúlyozza Szarka Gyula.
A Ghymes koncert állandó vendége Keresztes Ildikó (képünkön).
"gy gondoltuk, illeszkedni fog a műsorunkba, még úgy is, hogy más a műfaj. A műfajok találkozásával kapcsolatosan Dörner Györggyel van egy szép közös emlékünk: tavaly egy március 15-i koncerten szavalta el a Himnuszt, amit ritkán hallunk prózában. Legtöbbször csak az első versszakot énekeljük. Jó volt így végighallgatni. Ildikó mellett az Arénában a Honvéd táncegyüttes lesz a vendégünk, és mindenhol csatlakoznak hozzánk gyermekkórusok."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.

2024. Július 27. 08:15, szombat | Helyi

Életet is menthetnek a zsetonok

Zsetonokat gyűjt a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Július 27. 07:15, szombat | Helyi

Győrzámoly: Kinőtték az iskolát, konténerrel bővülnek

A sok fiatal kiköltöző miatt egyre nagyobb az igény az oktatási intézményre Győrzámolyon.

2024. Július 26. 09:12, péntek | Helyi

Belga sportigazgatója lett az ETO-nak

A bajnokság megkezdése előtt néhány nappal új sportigazgatója lett az ETO NB I-es labdarúgó csapatának. A belga Steven Vanharen korábban az MTK másodedzője is volt.