Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Május 30. 08:45, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Szeretet Napok: "Ezekből az adományokból lesz nekünk a reggeli..."

Szeretet Napok: "Ezekből az adományokból lesz nekünk a reggeli..."

Kovásznai árvagyerekeknek szerveztek gyűjtést az idei Szeretet Napokon Győrött. A kisalföldi megyeszékhelyen kilenc éve rendezik meg a jótékonysági eseményt, amelynek célja Böjte Csaba ferences rendi szerzetes erdélyi gyermekmentő tevéke

A kovásznai gyermekcsoport is fellépett a győri Bazilika mellett felállított színpadon. A 18 fiatal győri családoknál tölt néhány napot, és ismerkedik a várossal, a térséggel.

Jonica Xénia, Kovászna: "Ez nagyon szép, hogy körülnézek a téren, és azt látom, hogy mindenki nekünk segít. Ezekből az adományokból lesz nekünk majd például egy reggeli, nekünk ebből lesz meg a mindennapi. Szóval, nagyon felemelő érzés, hogy nekünk ezek az emberek segítenek, akik idegenek, és segítenek mégis."

A győriek minden évben nagy szeretettel fogadják az erdélyi csoportot.

Szalay Lajos, Győr: "Egymáshoz tartozás, a ragaszkodás nagyon jó ezeknek a fiatal gyerekeknek, hogy ők is lássák, hogy Erdélyből szerényebb anyagi körülmények között élnek, de ami a legértékesebb, a barátság, az egymáshoz tartozás, az megtapasztalható."

A diákok fogadását megnehezíti, hogy szigorúbbá váltak a gyerekek külföldi utazási feltételei Romániában.

J. Kovács Andrea sajtóreferens, Győri Egyházmegye: "A gyermekek vagy útlevéllel hagyhatják el az országot, illetve az útlevél készítéséhez mindkét szülőnek a közjegyző előtti írásos beleegyezése szükséges, feltéve természetesen, ha élnek a szülők. Mivel ezek a gyermekek általában hátrányos helyzetű családokból származnak, sokszor még az édesanyának a megkeresése is gondot jelent."

A Győri Püspökség győri vállalkozók, éttermek bevonásával szervezett gasztronómiai fesztivált, ahol az ételekért fizetett összeg a jótékonysági célt szolgálta.

Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök: "A győriek most már tudják, és nem csodálkoznak, hogy az erdélyiek honnan tudnak magyarul, mert ez most már számukra egyértelmű. Meglátogatják ezeket a gyerekeket, többe elmenten, segítettek, úgyhogy egy ilyen szorosabb kapcsolat alakult ki a székelyföldi gyerekek és a győriek között."

A dévai ferences misszió vezetője szerint a felajánlások mellett a határon túli és az anyaországi fiatalok közötti kapcsolatépítés a legfontosabb.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes: "Személyes kapcsolatos születnek, ezek a hajszálerek, amelyeket Trianon elvágott, valahogy helyreállnak. Lehet levelezni a gyerekekkel, nagyon sokan eljönnek, meglátogatják őket, és tudom, hogy ezek a kapcsolatok sokszor éveken, évtizedeken keresztül is megmaradhatnak."

Az idei Szeretet Napok bevételéből a kovásznai árvaház berendezéseit vásárolják majd meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.