Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 10. 11:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Szerzői jogdíj: a győri könyvtárban már gyűjtik a fizetéshez szükséges adatokat

Szerzői jogdíj: a győri könyvtárban már gyűjtik a fizetéshez szükséges adatokat

Jogdíj illeti meg jövő évtől a szerzőket a könyvtárakból kölcsönzött könyvek, illetve kották után a nemzeti erőforrás miniszter rendelete szerint. A könyvtárak már januártól gyűjtik azokat az adatokat, amelyek a 2012-től kezdődő

Simonné Horváth Éva könyvtáros: "Főleg a diákok, akiknek a szakkönyvek kellenek a tanulmányaikhoz. Ők is nehezen vásárolják meg, és nekünk ezek elég jól megvannak."

A havi 400-500 olvasó közül sokan keresik a romantikus regényeket, a krimiket, vagy a könnyebb irodalmi köteteket.

Farkas Gergely: "Szeretek pókerezni, aztán a Lőrincz L. László könyveket szeretem, majdnem mindet elolvastam, továbbá a nyolcvanas évek punk zenéi, ami még érdekel."

Az olvasójegy és a kikölcsönzött könyvek kódjának beolvasása után könnyedén rögzítik a számítógépen, hogy mely szerzők művei kerülnek leggyakrabban az olvasókhoz.

Az elektronikus adatgyűjtésre alkalmas könyvtáraknak csak adatgyűjtési kötelezettsége van.

Horváth Sándor Domonkos igazgató, Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár, Győr: "A könyvtár csak adatot szolgáltat. A könyvtár csak azt mondja meg, hogy az adott szerző művét hányszor kölcsönözték. Ez egy országos mintavétel, ez alapján egy arány kialakul, és hogy mennyi lesz az a pénz, amelyhez a szerzők hozzájutnak, azt a törvényhozó dönti el. Meghatároz egy bizonyos összeget, erre a jövő évben kerül sor, mégpedig június elsejével lesz esedékes az első fizetés."

A jogdíjakat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által biztosított költségvetésből fizetik ki. A jogdíjköteles magyar szerzők számát tekintve kb. 12 millió olyan kikölcsönözhető mű van, amely a díjfizetési kötelezettség alá esik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.