Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Május 04. 08:30, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Szombathelyi mellkas-sebészek segítenek a győri kórház szakellátásában

Szombathelyi mellkas-sebészek segítenek a győri kórház szakellátásában

Szombathelyi kollégáik segítik ki a győri kórházat, hogy ne hiúsuljon meg az a 10 milliárd forintos fejlesztés, amely révén az intézmény regionális centrummá válhat. A póluskórházi minősítéshez ugyanis szükség van mellkas-sebészek

A mellkas-sebészek foglalkoztatására a traumatológia és a sürgősségi osztály legmagasabb akkreditációjához van szükség a leendő térségi egészségügyi központokban, így Győrben is.

"Korábban két főállású mellkas-sebész dolgozott a traumatológián, ők annak idején afganisztáni küldetést követően maradtak honvédségi állományban" - mondja Oláh Attila győri orvos-igazgató.

Jóllehet 16 sebész jelenleg is képes Győrben arra, hogy mellkasi műtéteket lásson el, a póluskórházzá váláshoz, és ahhoz, hogy az ÁNTSZ ne vonja meg az engedélyt a jövőbeni beavatkozásoktól, szükség van a szakorvosok alkalmazására.

Oláh Attila orvos-igazgató, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr: "Minden nagy megyei kórházban adódhat olyan, elsősorban baleset, vagy kisebb és nem daganatos kórkép által okozott probléma, ahol valamilyen mellkas sebészeti jártasságot igénylő szakemberre szükség van. Ezért ez egy nagyon nehezen feloldható ellentmondás. Így az olyan méretű nagy regionális centrumok, mint például Győr is, mindenképpen valamilyen együttműködés formájában kell, hogy mellkas sebészeti háttérintézménnyel valamilyen szerződést kössön."

Komolyabb mellkas-sebészeti beavatkozások esetén a Győr-Moson-Sopron megyei betegeket eddig Szombathelyen látták el. A jövőben kedden és pénteken a Vas megyei orvosok Győrbe jönnek segíteni a sürgős műtétek ellátásához.

Nagy Lajos vezérigazgató, Vas Megyei Markusovszky Kórház: "Nálunk van egy nagyon erős mellkas sebészeti osztály, ez fogja biztosítani a győri kórház számára ezt a hátteret. Én ebben különösebb problémát nem látok, számos ilyen kórházi együttműködés van több intézmény között, szerintem ez mindkét fél számára egy abszolút előnyös szituáció."

A győri és a szombathelyi intézmények együttműködésének keretében az elektív eseteket, így a tüdőrákos betegek műtétjeit a jövőben a Markusovszky-kórházban látják majd el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.