Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 05. 07:55, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Tankonyhában főznek a gyerekek a nagyszentjánosi általános iskolában

Tankonyhában főznek a gyerekek a nagyszentjánosi általános iskolában

Az egészséges táplálkozás fortélyait tanulják a gyerekek a nagyszentjánosi általános iskolában. A Győr-Moson-Sopron megyei kistelepülés oktatási intézményében tankonyhát alakítottak ki, ahol a diákok oktatók segítségével főznek.

A gyerekek az alapoknál kezdik, a könnyen elkészíthető ételekkel.

Sipőcz Bence Hunyadi Mátyás Általános Iskola, 5. osztály, Nagyszenjános: "Otthon is szoktam anyukámmal és apukámmal, mind a ketten szeretnek főzni és én is nagyon szeretek."

Joghurttal töltött paprika, frankfurti saláta és trópusi gyümölcssaláta lesz a tízórai. A helyes táplálkozás mellett, a közös főzés élményével szeretnék a diákok szemléletét formálni.

"Fel vagyunk osztva, mint egy kis csapat" - mondja az egyik kisdiák. Már kutatások is bizonyítják, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja.

Vitálisné Rosta Aranka, technika tanár: "Ami nekem nagyon tetszett ebbe a programba, hogy megkóstoltatjuk a gyerekekkel azt, és mosolyogva mondták, hogy jé, hát ez finom, pedig egészséges."

Az iskolában új tankonyhát alakítottak ki. A programban a mozgásra és a lelki egészségre is figyelnek.

Németh Tamásné iskolaigazgató, Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Nagyszentjános: "Azokat a problémákat próbáljuk orvosolni, ami a mi iskolánkba is jelentkezik, meg amiről mindenki hall a médiából, ugye, hogy nem egészségesen élnek a fiatalok, szeretnek inkább a számítógép előtt ülni és mi szeretnénk egyensúlyt létrehozni ezeken a területeken."

A program megvalósítására 10 millió forintot nyertek Európai Uniós forrásból. Ebből 9 millió forintot költöttek a programokra, 1 milliót a tankonyhára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.