Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Június 06. 10:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Több tucat, nagy értékű Győr környéki ingatlant árverezhetnek el a jövőben

Több tucat, nagy értékű Győr környéki ingatlant árverezhetnek el a jövőben

Július 1. és október 1-je között a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanok, és 20 milliónál nagyobb hitelösszegek esetében lehet az ingatlanok árverezését megkezdeni. Az ingatlanközvetítők felmérései szerint a legtöbb ilyen,

"Vannak sokan, akik árverésen vesznek ingatlanokat, illetve erre az iparágra ráálltak, de általában ők is kisebb értékhatárig, tehát 20 millióig bezárólag vesznek ingatlanokat" - mondta Molnár Kristóf győri ingatlanszakértő.

Győrben és környékén 100-150 olyan, 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlan található, amelyet többnyire a tartozásai miatt eladna a tulajdonosa. Ugyan a hirdetések hónapok óta kinn vannak, vásárló egyikre sem akad.

Molnár Kristóf ügyvezető, Openhouse Ingatlanhálózat, Győr: "Akik 30 millió forint felett vettek ingatlanokat, pénzügyileg képzettebbek, hiszen meg tudták engedni maguknak a 20 millió forint feletti hitelt, és a nagyobb értékű ingatlant. Ezek általában, ha bajba kerültek, jobban, gyorsabban ki tudták az ilyen pénzügyi nehézségből verekedni magukat, úgyhogy általában nem ők kerülnek pénzügyi nehézségbe."

A moratóriumok feloldásával a hitelezőknek lehetősége nyílik a 30 millió forintos forgalmi értéket meghaladó lakóingatlanok teljes és azonnali értékesítésére is.

"A bankok is örülnek, ha lezárják az ilyen ügyleteket, hiszen ezekre az üzletekre céltartalékot kellett képezni. Ha egy ilyen ügyet lezártak, és bizonyos összegű pénz a tartozásból, legalább egy része már befolyt, akkor az a pénz már ott van, és a céltartalék is feloldható" - így a hitelszakértő.

A 30 milliós küszöböt meghaladó ingatlanok aránya mintegy 8 % a teljes problémás állományon belül, azaz megközelítőleg 7200 darab. A hitelintézetek megtehetik, hogy elárasztják velük a piacot, gyengítve ezzel a pozícióikat, de az értékesítés így sem lesz egyszerű.

Peczár László hitelszakértő, Győr: "Akkor lehet minél kedvezőbben menekülni egy ilyen ingatlanból, hogyha a piac olyan, ami egy eladónak kedvező. Mikor kedvező a piac? Ha erősebb a vételi, mint az eladói oldal. Nagyobb a kereslet, mint a kínálat, de ma ezt nem mondhatjuk el."

A bírósági végrehajtók figyelmét egyelőre a nagy értékű ingatlanok elkerülik. A július elsejével feloldott moratórium óta azonban nekik is több a munkájuk.

Császti Ferenc ügyvezető alelnök, Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara: "Körülbelül 125 esetben kell kiürítést foganatosítani azoknál az ingatlanoknál, ahol a végrehajtó elárverezte az ingatlant, és mintegy 150 esetben, ahol a bank az ingatlant valamilyen módon megszerezte, és a bank által megszerzett ingatlannál egyéb tulajdonost kell birtokba helyezni."

Mivel pontos információk nincsenek arról, hogy a nem fizető, nagy értékű lakások jobbára vidéki házak, vagy nagyobb téglalakások, esetleg újszerű, modern otthonok, nem lehet biztosan meghatározni azt sem, hogy ezeknek a lakásoknak a dömpingszerű kínálata hogyan érinti majd az új lakások piacát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.