Városlista
2024. szeptember 11, szerda - Teodóra

Hírek

2011. Március 13. 08:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Tovább vezekelnek az elítéltek: a rabokat bevonják a börtönök építésébe

Tovább vezekelnek az elítéltek: a rabokat bevonják a börtönök építésébe

Tavaly augusztusban elítéltek csinosítgatták az egyik győri óvodát. A festést önként vállalták - amolyan vezeklésként és jóvátételként. Munkájukra az állam is igényt tart - írja a hírtv.hu. A belügyminiszternek és a nemzetgazdas

- Az utolsó simításokat végzik azokon a munkákon, ami részben a börtönbővítésre, másrészt az elítéltek foglalkoztatására vonatkozik. Erről nem sokára a Belügyminisztérium részletesen is tájékoztatni fog - mondta Nagy Anna kormányszóvivő.
Zsúfoltság, számolgatás

A férőhelyek számának növelése elkerülhetetlen a belügyminiszter szerint. A börtönök túlzsúfolttá váltak, miután az előző kormány több büntetés-végrehajtási intézetet bezárt.

- Ennek és a jó rendőri bűnüldözési munka eredményeképpen egyes büntetés-végrehajtási intézetekben 130-140 százalékos a túltelítettség. Ez így nem jó, embertelen - fogalmazta meg a problémát Pintér Sándor belügyminiszter.
A 2009-ben lelakatolt solti fogházban már tavaly nyáron megnyitottak két körletet. A fővárosi Gyorskocsi utcai börtön újranyitása pedig folyamatban van, a tervezett költség 70 millió forint. A Belügyminisztérium bővítené a szombathelyi börtönt is, de nem a szocialista kormányok idején bevezetett PPP-konstrukcióban, azaz magántőkéből.

- Természetesen állami forrásból. De ehhez hozzájárulnak a közmunkások is reményeink szerint, és a büntetés-végrehajtási intézetben az elítéltek is - tette hozzá Pintér Sándor.

A nemzetgazdasági miniszternek március végéig kell elkészítenie a költségszámításokat arra, hogy mennyibe kerülne a házi őrizetben tartott gyanúsítottak vagy vádlottak ellenőrzése elektronikus távfelügyeleti eszközzel. A nyomkövető alkalmazásának jogi feltételei már most is megvannak, de pénz eddig nem volt rá.

- - -

A rabok teljes körű foglalkoztatását is előírta az a kormányrendelet, amely a börtönök férőhelyeinek növeléséről is rendelkezik. A belügyminiszter a közmunkásokat és az elítélteket is bevonná a büntetés-végrehajtási intézetek bővítésébe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 10. 09:12, kedd | Helyi

Priskin Tamás válogatott labdarúgó az Üstökös FC Győr szakmai stábjában folytatja

Az Üstökös FC Győr Utánpótlás-nevelő Sport Egyesület sportigazgatójaként folytatja pályafutását Priskin Tamás.

2024. Szeptember 10. 08:17, kedd | Helyi

Tűzhelyen felejtett étel okozott több tüzet

Az elmúlt három hétben a megyében többször riasztották a tűzoltókat tűzhelyen felejtett vagy sütőben hagyott étel miatt, amely füstölni kezdett vagy kigyulladt.

2024. Szeptember 10. 07:13, kedd | Helyi

Kockabajnokság lesz a győri Kockában, eljön Rubik Ernő is

Városi kocka bajnokságot hirdet a győri önkormányzat és a Széchenyi István Egyetem, a döntőt jövő csütörtökön tartják az egyetemi Kocka-épületben.

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.