Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 21. 09:35, kedd | Helyi
Forrás: Oxygen Media

Továbbra is népszerű úticél Győr-Moson-Sopron megye

Továbbra is népszerű úticél Győr-Moson-Sopron megye

Tavaly 1,5%-kal tovább emelkedett a hazai kereskedelmi szálláshelyek forgalma. Az átlagos tartózkodási idő azonban 2,6 éjszakára rövidült.

Győr-Moson-Sopron megyét tavaly 460 ezer turista kereste fel. A vendégek száma 2,9%-kal, a vendégéjszakáké kismértékben, 0,4%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva. A külföldi vendégek a 2010-es adatokhoz képest 7,3%-kal többen és átlagosan 2 napra maradtak. A vendégéjszakák háromnegyedét a szállodai foglalások tették ki, ezen belül a három- és a négycsillagos egységek kilenctizeddel részesedtek.

A nyugat-dunántúli szálláshelyek az elmúlt évben több mint 50 milliárd Ft-os árbevételt értek el. A bruttó bevételek csaknem fele (24 milliárd Ft) szállásdíjból, míg alig több mint negyede (13 milliárd Ft) a vendéglátásból származott. Zala részesedése a legnagyobb a bevételekből, közel 50%-os, míg Vas majd egyharmados aránnyal követi, Győr-Moson-Sopron megye súlya pedig közelít az egynegyedhez.

Régiónkban a kereskedelmi szálláshelyeken 3,5 milliárd Ft értékben egyenlítettek ki számlákat üdülési csekkel, amely a belföldi bruttó szállásdíjbevétel 32%- át tette ki, több mint negyedével kevesebbet, mint tavaly ilyenkor. Ugyanez a tendencia figyelhető meg a régióba tartozó mindhárom megyében. Győr-Moson-Sopron megyét 2011-ben 460 ezer turista 1 035 ezer éjszakára kereste fel. A vendégek száma 2,9%-kal, a vendégéjszakáké kismértékben, 0,4%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva. A forgalom közel háromötödét a hazai vendégek adták, mely 1,1%-kal elmaradt a 2010. évitől. A külföldiek ezzel szemben 2,6%-kal több éjszakára foglaltak szállást. Az ide látogatók átlagosan 2,3 napot tartózkodtak a megye kereskedelmi szálláshelyein.

A vendégéjszakák háromnegyedét a szállodai foglalások tették ki, ezen belül a három- és a négycsillagos egységek kilenctizeddel részesedtek. Az előző évhez képest a négycsillagos hotelek forgalma még a külföldieket nézve is csökkent, míg a háromcsillagosok esetében e körben növekedés tapasztalható.A külföldi vendégek az előző évhez képest 7,3%-kal többen s 2,6%-kal hosszabb időre maradtak Győr-Moson-Sopron megyében, átlagosan 2,1 napra. Az vendégéjszakák 85%-át az Európai Uniós országokból érkezők töltötték el. Az osztrákok és a németek jelenléte a legmeghatározóbb, de míg Németországból 3,6%-kal több éjszakára érkeztek, addig az osztrákok 6,0%-kal kevesebbet időztek a megyében. Szintén bővült a csehek, a jellemzően átutazó turizmust jelentő románok, valamint a svájciak, a szlovákok és az ukránok által lefoglalt éjszakák száma. A hét ország állampolgárai összesen közel négyötödös részt képviseltek a forgalomban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense