Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Február 01. 09:16, csütörtök | Helyi

Türelemre, alázatra tanít a kovászos kenyér

Türelemre, alázatra tanít a kovászos kenyér

A kenyérsütés alapjaival ismerkedhettek meg azok, akik úgy döntöttek szeretnének újat tanulni, és nem valamelyik áruházból vagy pékségből hazavinni a mindennapi betevőt.

Győrben és Egyházasfaluban gyúrtak, dagasztottak a dolgos kezek, otthonra már csak a sütés maradt és a kész produktum elfogyasztása, amiből sem a lélek, sem a szív nem hiányozhatott. Azt is eláruljuk, miért.

A programot a Megyei Ifjúgazda Kör és a Gazdaasszony Tagozat közösen szervezte a Magyarok Kenyere egyik állomásaként. Úgy döntöttek, szakítanak a hagyományokkal, és interaktív módon osztják szét a jótékony felajánlások egy részét. Derdák Gábor a Megyei Ifjúgazda Kör elnöke a Győri Híreknek elmondta, nem titkolt céljuk volt, hogy a digitális világból kiszakítsák az embereket, és közelebb hozzák őket a gazdák mindennapjaihoz.

Ők lisztadományaikkal, a Csepregi Kovászolók pedig szakmaiságukkal járultak hozzá a kezdeményezés sikeréhez. Nemcsak elmagyarázták, hanem meg is mutatták, hogyan lesz a kovászból kenyér. A győri helyszínt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara biztosította, ahol minden eszköz és alapanyag adott volt ahhoz, hogy a lelkes amatőrök (akik időben regisztráltak és bejutottak) maguk is kipróbálhassák a kenyérsütés alapjait.

Tájmelné Tóth Mária a Csepregi Kovászolók vezetője úgy fogalmazott, 2022-es megalakulásuk óta mindig is arra törekedtek, hogy a megszerzett tudást közérthetően adják át az érdeklődőknek. Elmondják, megmutatják, mit hogyan csináljunk, hogy jó kenyeret tudjunk sütni; hogyan neveljük a kovászt, illetve hogyan süssük meg a kenyeret akár a legegyszerűbb gázsütőben is. Nem volt ez másként Győrben sem. Aki ott volt, lépésről lépésre sajátíthatta el a fortélyokat, a csapat tagjai mindenben segítettek.

S hogy mi a jó kovász, illetve kenyér titka? Szív és lélek kell hozzá. A Csepregi Kovászolók szerint ugyanis a kovászos kenyér tanít; türelemre, alázatra mindenképp. Ha van türelem, alázat, lesz kenyér is, egyik nincs a másik nélkül – emelte ki Tájmelné Tóth Mária. Mindemellett a kovászos kenyérnek élettani szempontból is számos kedvező hatása van, ráadásul nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, ami a „bolti” kenyérről sajnos nem mindig mondható el.

Természetesen nem maradhatott el a kóstoló sem, a legkülönfélébb kenyerek mellé kézműves sajtokat is kínáltak a szervezők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:16, szerda | Helyi

Nyaralás „ON” a Vaskakasnál is

Bezárta 2023/24-es évadját a Vaskakas Bábszínház: olvasható a Facebook-bejegyzésükben. Kocsis Rozi igazgató elsőként a 17. Győrkőcfesztivált értékelte, ahol több, mint 11.000 karszalagot osztottak ki.

2024. Július 17. 07:12, szerda | Helyi

Tucatnyi posta helyett lett postapont idén Győr-Moson-Sopronban

Posta nem vész el, \"csak\" átalakul: nem mindegy azonban az sem, miként.

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.