Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Július 30. 19:57, kedd | Belföld

Új termékekkel bővül a malomipar

Új termékekkel bővül a malomipar

A malomipar termékkínálata jelentősen átalakult az elmúlt években: a hagyományos lisztek mellett új fajták is megjelentek a piacon – hangzott el a Magyar gazda adásában.

Sok új termék jelent meg, különböző süteménylisztek, extra finom süteményliszt, kelt tésztához süteményliszt, de egyre jobban keresik a rozslisztet és a tönkölylisztet is a vásárlók – mondta Adamecz Péter, a Goodmills Magyarország értékesítési vezetője a Magyar gazda heti adásában.

A fogyasztói oldalon egyre inkább az egészséges, akár a bio- vagy más gabonákból készült lisztek a jellemzőek, egyre nagyobb a keletje a gluténmentes termékeknek is, és egyes kutatások szerint a lakosság csaknem 10 százaléka igényelné ezeket a termékeket – tette hozzá.

Konzervatív ipari fogyasztók

Az újfajta liszteket inkább a fogyasztók igénylik, az ipari szereplők kevésbé, így ezek a piacnak még csak néhány százalékát teszik ki.

„Még mindig a finomliszt viszi el a legnagyobb arányt a felhasználásból. Az ipari szereplők nem annyira nyitottak az új termékek irányába. A BL 55-ös finomliszten kívül, ami alap, a 80-as, a 112-es sötétebb liszteken kívül a felhasználás tulajdonképpen néhány tized vagy ezred százalékra korlátozódik a más jellegű termékekből” – emelte ki az értékesítési vezető.

Új technológiák, növekvő hatékonyság

Az ipari felhasználás fejlődésében nagy szerepe van a malomipar technológiájának, amely az utóbbi 30–40 évben alakult át. Ma már számítógépekkel vezérelt, automatizált gépekkel dolgoznak a malomiparban, ami jelentősen növeli a búza felhasználásának a hatékonyságát.

A leginkább pozitív hatása ott van a modern technológiának, hogy a kiőrlést tudtuk javítani, a búzaszemből elkülöníteni a lisztet és a korpát. A korábbi malomipari technológiákban ez hagyományosan 71,2 százalékos érték volt, a mostani, korszerű eljárások segítségével 80 százalékosra lehet kiőrölni a búzaszemet, vagyis száz kilogramm búzából 80 kilogramm lisztet állítunk elő, és csak 20 kilogramm a korpa – mondta az adásban Halasi Tibor, a Goodmills Magyarország minőségbiztosítási szakértője.

A GoodMills tiszapalkonyai malmában csaknem 90 ezer tonna búzát használnak föl, míg a cégcsoport éves őrlési kapacitása 350 ezer tonna.
A gabona és a liszt minőségét négyszer-ötször is ellenőrzik,

mielőtt a felhasználóhoz kerül, ugyanis különböző iparágak különböző típusú liszteket igényelnek.

„Minden egyes iparágnak megvan az a sajátos minősége, amit nekünk tartanunk kell. Az ipari vevők többségének a reológiai (az anyagok folyási képessége) tulajdonságok a fontosak, vagyis hogy a termékük megfelelő méretű, alakú legyen, és jól tudják feldolgozni" – tette hozzá Halasi Tibor.

Előtérben a minőség-ellenőrzés

A cégnél felhasznált búza több mint 90 százaléka magyar alapanyag. Az idei időjárás nem kedvezett a gabonának, így különösen oda kell figyelni a minőség-ellenőrzésre.

„A gabonát csapadékos időben megfertőzi a mikroszkopikus gomba, és ez toxint, méreganyagot termel. Az idei évben is van egy bizonyos toxinszennyezettség, és mi ezt vizsgáljuk, és a fertőzött tételeket nem engedjük be a telepre” – emelte ki a minőségbiztosítási szakértő.

A fejlesztések területén az élelmiszer-biztonságon van a legnagyobb hangsúly, azt fejleszteni kell, ebben az üzemben is nemrég került beépítésre egy optikai eszköz, amellyel kiválogatjuk a gombafertőzött szemeket – mondta Halasi Tibor.

Az időjárás idén hatással volt a gabona minőségére, a szakemberek szerint azonban a korszerű malomipari technológiáknak köszönhetően a liszt mennyisége nem lesz kevesebb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő