Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 11. 09:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Újratelepítik a szőlőültetvényeket: határon átnyúló együttműködés

Újratelepítik a szőlőültetvényeket: határon átnyúló együttműködés

Hazánk és Ausztria támogatja a szőlő újratelepítési jogok fenntartását - mondta a két tárca vezetője vasárnap. A Győr melletti Pannonhalmán egyre többen telepítenek új ültetvényt. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és osztr

A 2006-2009 között lezajlott borpiaci reformmal érintett érzékeny kérdések nagy többségét sikerült minden fontos résztvevő számára megnyugtatóan rendezni. Egy kérdés azonban továbbra is nyitva maradt, ez a telepítési tilalom, illetve az újratelepítési jogok rendszerének kérdése - mondta Fazekas Sándor. Az Európai Bizottságnak nagyon részletesen ki kell térnie erre a kérdésre, amikor, várhatóan 2012 végére, elkészíti a 2006-2009 között lezajlott borpiaci reformról szóló értékelését - tette hozzá.

Az EU-nak továbbra is a minőséget kell támogatnia a bortermelésben a mennyiség helyett - mondta. A bor hozzátartozik Európa kulturális örökségéhez, ezért a jövőben egyre fontosabbá kell válniuk Európa számára a borpromóciós intézkedéseknek a belső piacon és az EU-n kívüli piacokon is. Örvendetes lenne, ha a promóció támogatásának szabályrendszere egyszerűbbé és átláthatóbbá válna, különösen az uniós belső piacon - mondta a miniszter.

Fazekas Sándor és osztrák kollégája hangsúlyozta az eredetmegjelölések és földrajzi jelzések fontosságát is. A magyar tárcavezető szerint különösen az EU-n kívüli országok tekintetében hoztak előrelépést a borreform intézkedései. Ezek az előírások feladatot adnak a bortermelők és a tagállamok számára is, hiszen 2011. decemberéig minden földrajzi árujelzőnek el kell elkészíteni a termékleírását. Ez nem csak teher, de ha jól végzik el, lehetőség is, mert a hatékonyabb közösségi marketingből hosszú távon előnyük származik a termelőknek - mondta a miniszter.

Nikolaus Berlakovich elmondta, Ausztria kis bortermelő országként csak minőségi termékek révén érhet el sikereket, az eredetmegjelölés ezért különösen fontos az osztrák termelők számára. A miniszterek egyetértettek abban is, hogy csökkenteni kell a Közös Agrárpolitikához kapcsolódó adminisztrációs terheket. Fazekas Sándor egy kérdésre válaszolva kijelentette, véleménye szerint az Európai Unió egyes támogatási politikáinak egymástól jól elhatároltaknak kell lenniük, hogy ne gyengítsék egymást. Míg a Közös Agrárpolitika fő célja az ellátás biztonsága, a borászatban a legfontosabb cél a minőségi bortermelés és a borrégiók támogatása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.