Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Április 17. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Utcaajtó nyílj ki? A notórius adósokat nem védi már a moratórium

Utcaajtó nyílj ki? A notórius adósokat nem védi már a moratórium

Jóllehet meghosszabbította a kormány a lakásárverési moratóriumot a kilakoltatási tilalom lejártának végéig, azaz július 1-ig, a védelem már nem vonatkozik a rezsitartozásaikat nem fizetőkre: velük szemben április 15-e után megkezdődh

Tatabányán a kétezret meghaladja az önkormányzati bérlakások száma, a lakbérhátralék pedig eléri a 75 millió forintot. 650 család kerülhet bajba a moratórium lejártával, 40-nél a végrehajtó napokon belül kitűzheti a kilakoltatás időpontját. A fedél nélkül maradóknak a bútorait tudják tárolni egy ideig.

"Ezeket el tudjuk helyezni, ezeknek a bútorait raktárba, meghatározott ideig, egy hónapig ingyenesen tároljuk, egy hónap után díjat kell érte fizetni, és akkor utána, ha nem szállítja el, a szeméttelepre kerülnek, természetesen a megfelelő eljárást lefolytatjuk előtte."

Akik elvesztik az otthonaikat, az önkormányzat alacsonyabb komfortfokozatú lakásokba sem tudja már elhelyezni őket.

Kunos Mária osztályvezető, Lakásgazdálkodási Iroda, Tatabánya: "Régebben volt rá lehetőségünk, hogy a lakdíj-hátralékosokat szükséglakásokba, illetve komfort nélküli lakásokba helyezzük a 6-os telepen és a Mésztelepen, de sajnos napjainkra már ez a lehetőség megszűnt, hiszen a fél telepet elbontották az ott lakók, az ott lévő lakások pedig lakottak."

Az elmúlt egy évben 400 önkormányzati bérlakásban élő kért segítséget Győrben azért, mert nem tudta fizetni a számlákat. Közülük 71-en kaptak támogatást, a többieknek a bevételek beosztásában segítettek. Jelenleg 100 olyan bérlő van a városban, akik tetemes összeggel tartoznak.

"Győrben 39 családot érint!"

Mármint a moratórium vége. Nekik a következő napokban biztosan el kell hagyni az otthonukat. Van, akinek az egymillió forintot is meghaladja a rezsitartozása.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Ez egy lépcső, hogy a kilakoltatás megtörténik, de hosszabb távon mi másban gondolkodunk. A szerződéseket egy évre kötjük, egy év alatt figyeljük, hogy elmaradnak, vagy nem maradnak el a különböző közüzemi díjakkal, lakbérrel, és akkor szakemberrel segítünk, hogy valamiképpen gazdálkodni tudjanak."

"Mi nem abban vagyunk érdekeltek, hogy kilakoltassák őket, vagy végrehajtók keressék meg őket" - mondja az oroszlányi városüzemeltetési vállalat vezetője. A településen 3000 család küzd jelentős fizetési elmaradásokkal, 500-nál a tartozások meghaladják az 50 ezer forintot.

Lázár Mózes vezérigazgató, Oroszlányi Szolgáltató Zrt.: "Egy-egy család olyan nagy adósságba keveredett, olyan nagy adósságot halmozott fel, hogy nemcsak a mi szolgáltatónknál lévő adóssággal, hanem az egyéb helyen lévő adósággal, olyan mértékű, hogyha egy végrehajtó elárverezi a lakását, közvetlenül mondjuk a földrengés után megint némiképp lementek az ingatlanárak Oroszlányban, nem is fedezné a lakás jelenlegi értéke azt a felhalmozott tartozást, amennyivel a különböző helyekre tartozik az illető."

Ahol a végrehajtási perek még nem fejeződtek be, az önkormányzatok egy utolsó részletfizetési ajánlatot tesznek a rászorulóknak. Ha szükséges, támogatást is adnak, de a hátralékot nem fizetik ki a tartozók helyett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 19. 09:13, hétfő | Helyi

Ingyenesen lesz látogatható 20-án a pannonhalmi főapátság

Szent István ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának.

2024. Augusztus 19. 08:08, hétfő | Helyi

Egy háziorvos szerint Covid-járvány van, szerencsére nem súlyos

A felső légúti tünetekkel érkező páciensek közül hétfőn háromból kettőnél teszt is igazolta a Covid-fertőzést.

2024. Augusztus 19. 07:10, hétfő | Helyi

Itt a nyár és a vakáció: háromezerrel nőttek a kórházi várólisták

A legfrissebb adatok szerint a kötelező várólistákon júniushoz képest háromezerrel szerepelnek többen.

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.