Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Május 23. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Goodwill PR és Kommunikációs Ügynökség

Vállalati ökológiai lábnyom előadás a győri Kamarában

Vállalati ökológiai lábnyom előadás a győri Kamarában

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatási tagozatának szervezésében 2011. május 26-án (csütörtökön) 16 órai kezdettel a Kamara székházának (9021 Győr, Szent István u. 10/A) Klauzál termében „Vállalati Öko

A rendezvény célja az ökológiai lábnyom mutató tartalmának és számításának megismertetése. A mutató számítása néhány éven belül kötelező lesz ugyanúgy, mint a számviteli nyilvántartások vezetése. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a vállalkozások vezetői megismerjék a mutatót és tisztában legyenek számításának folyamatával. Az érdeklődők gyakorlati példákkal, konkrét feladatokkal és példákkal színesített előadást hallhatnak! A rendezvényen a részvétel térítésmentes, de vállalatok számára regisztrációhoz kötött.

Mit jelent az ökológiai lábnyom? Az ökológiai lábnyom megmutatja, hogy az emberek egy csoportja (ország, vagy város lakói, vállalat dolgozói) a Föld erőforrásaiból mekkora részt használnak fel fogyasztásukkal. Kiváló kommunikációs eszköz egy vállalat környezettudatosságának bemutatására, a változások hatásának szemléltetésére. Az Európai Bizottság egy átfogó környezetvédelmi index bevezetését szorgalmazza, ennek alapját az ökológiai lábnyom jelenti. A mutató bevezetését az ENSZ támogatja és Magyarország csatlakozott egy nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek keretében vállalta, hogy 2015-re bevezeti az ökolábnyom mutatót. Az ökológiai lábnyom alapgondolata az, hogy a fogyasztást ki lehet fejezni az elfogyasztott javak megtermeléséhez szükséges földfelszín méretével. Ez lehetővé teszi, hogy összehasonlítsuk különféle népességi csoportok környezetre gyakorolt hatását. A „pénz” helyett minden tevékenység értékelésére a „földterületet” használja a koncepció, ezért jól kiegészíti – nem helyettesíti! – a pénzügyi mutatókat.

Feléljük bolygónk tartalékait. Ma lakosonként világviszonylatban 1,8 hektár termőtalaj áll rendelkezésre az egyéni fogyasztási igények kielégítéséhez, ezzel szemben személyenként 2,2 hektárt használunk - az emberiség tehát nagyon gyors tempóban éli fel bolygónk tartalékait. Egy cég ökológiai lábnyoma egyértelműen kiszámolható azzal a módszerrel, melyet a Global Footprint Network hálózat 16 egyetem közreműködésével dolgozott ki.

Az előadó, Dr. Szigeti Cecília a CG & Partners Kft. ügyvezetője, a Széchenyi István Egyetem egyetemi adjunktusa, a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagja. Ph.D fokozatát környezet-gazdaságtanból szerezte. A Széchenyi Egyetemen működő Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumban Magyarországon egyedülálló módon ökológiai lábnyom számítási kurzust szervezett, amelynek hallgatói egy országos rendezvény, illetve a közelmúltban Győr városának ökológiai lábnyomát már kiszámolták.

A résztvevőknek az előadással összefüggő kérdésekben konzultációt biztosítanak a szervezők, a felhasznált prezentációs anyagot pedig utólag elektronikus formában a regisztrált résztvevők rendelkezésére bocsátják. A rendezvényen a részvétel térítésmentes, azonban vállalatok számára regisztrációhoz kötött. A jelentkezési lap a következő linkről tölthető le: GYMSKIK. Az előzetes regisztrációkat 2011. május 25., 12.00 óráig lehet beküldeni a koordinacio@gymskik.hu címre illetve a Facebook oldalon is lehetőség van a részvételi szándék jelzésére. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Bővebb információ:
Dr. Szigeti Cecília, Tel.: 20/9130-503, E-mail: szigetic@sze.hu
Mészáros Gábor, Tel.: 20/3131-703, E-mail: mg@goodwill-pr.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.