Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Június 18. 10:30, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Vásárlás sötétben: vakok vezetik látó társaikat a győri Árkádban

Vásárlás sötétben: vakok vezetik látó társaikat a győri Árkádban

Hogyan különböztetik meg a vakok a szénsavas és a buborékmentes ásványvizet, vagy a rizst és a tarhonyát? Erre és még számos kérdésre választ kaphatunk azon az interaktív kiállításon, melyet a győri Árkád Bevásárlóközpontban nyi

A kulturális akadálymentesítés és az esélyegyenlőség jegyében érkezett a győri Árkádba a Kézzel látók kiállítás csütörtökön. A programot hetedszerre rendezik meg, városunkban még június 20-ig lehetünk részesei a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete és Gyüre László képzőművész által kínált élménynek. A program szervezői elsőként teremtették meg a mobilis társadalmi szemléletformálást.

Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke a kiállítás megnyitóján kifejtette, a három éve működő program nem csak a látássérülteknek szól, hanem az egész társadalomnak, hiszen az integrációban közösen kell részt vennünk. Elmondta, szeretnének rámutatni arra, hogy nincsenek azok az óriási különbségek látók és látássérültek között, mint azt sokán gondolják.

„A látássérült emberek a közvélekedéssel ellentétben nyitottak, és érdeklődnek a művészetek iránt, és hogy némi odafigyeléssel számunkra is átélhetővé tehetők olyan alkotások, mint például egy festmény. Fontosnak tartjuk emellett elmondani, hogy mi, a vak és gyengénlátó emberek megfelelő segítséggel képesek vagyunk az önálló életre, nyitottak a világra és teljes, boldog életet tudunk élni." - hangsúlyozta Fodor Ágnes.

A megnyitón részt vett Takács Tímea győri önkormányzati képviselő is, aki elmondta, Győr városa fontosnak tartja az esélyegyenlőségi kérdést. Hozzátette, jó alkalom ez a rendezvény arra, hogy mindenki megtapasztalja, hogy milyen látássérültként élni, segítségre szorulni.

A festményeket mindenki megtekintheti és tapogathatja június 20-ig. Ezen kívül egy sötét sátorban mindenki megtapasztalhatja, milyen vásárolni úgy, hogy nem lát. Az interaktív érzékenyítéshez vak és gyengénlátó vezetők várják a vállalkozó kedvű látogatókat. Akik azt is elmondják például, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a szénsavas és a buborékmentes ásványvizet, vagy a rizst és a tarhonyát.

A kiállítás jótékony célokat is szolgál, a képek megvásárlói a VGYKE közhasznú céljait támogatják.

(Kép és szöveg: Győrinap.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.