Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Június 06. 15:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Vérüket adták hétfőn Győrben a megyei kormányhivatal tisztviselői

Vérüket adták hétfőn Győrben a megyei kormányhivatal tisztviselői

Kapcsolódva a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) felhívásához, hétfőn Győrben a megyei kormányhivatal kormánytisztviselői is önkéntes véradáson vettek részt. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban található Re

A megyei kormányhivatal vezetője elmondta: a kormánytisztviselők jó példával szerettek volna elöl járni azzal, hogy nagy létszámban csatlakoznak a felhíváshoz, így fordulhat elő, hogy miközben napi átlagban 7-8 önkéntes szokott megjelenni a véradó-állomáson, hétfőn ez a szám jóval meghaladja majd a százat!

Széles Sándor kitért rá: tanulni kell még a társadalmi felelősségvállalást, ezért volt nagy szükség a közelmúltban az ugyancsak országos hulladékgyűjtő-akcióra, most pedig a véradás jelentőségének hangsúlyozására. „Akik a Regionális Vérellátó Központba jönnek segíteni, biztosak lehetnek abban, hogy jó helyre kerül a vérük, olyan kórházakban használják majd fel, ahol nagy szükség van rá, és olyan embertársaikon segít, akik szükségét látják" - így a megyei kormánymegbízott.

Vörös Katalin kiemelte, nyáron különösen nagy szerepe van a véradásnak, hiszen egyrészt a szabadságolások miatt kevesebb az intézményi, céges, és egyéb karitatív akció, másrészt több a baleset, így még nagyobb szükség van a felajánlásokra.

A sajtótájékoztató végén a vérellátó igazgatója körbevezette a sajtó munkatársait az intézményben, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetője és munkatársai pedig a szükséges regisztráció után maguk is vért adtak, hozzájárulva a kezdeményezés sikeréhez.

- - -

Az Országos Vérellátó Szolgálat győri Regionális Vérellátó Központja 1998. július elsején jött létre a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Vértranszfúziós Osztályának jogutódjaként.
A hat regionális vérellátó központ egyike, a szombathelyi, soproni és tatabányai Területi Vérellátó Intézet tartozik hozzá - tudtuk meg dr. Vörös Katalin vezető főorvostól, a regionális vérellátó központ igazgatójától.

„1999. december 15-én szervezetileg az Országos Vérellátó Szolgálathoz történt csatlakozással „kiléptünk" a Kórház keretei közül, de természetesen ez csak szervezeti változást jelentett, a szoros szakmai kapcsolat továbbra is fennmaradt (különböző vérkészítményekkel látjuk el a PAMOK-ot és a hozzánk tartozó két Depo-t (a csornai és a mosonmagyaróvári Kórházat), vércsoport szerológia, vírus szerológia és hemosztázis terén nyújtunk diagnosztikus szolgáltatást). Az RVK jelentős preparatív és klinikai transzfúziológiai tevékenységet folytat, húszezer fölött van az évente kivizsgált véradók száma, a levett vér mennyisége. A véradási aktivitás területünkön kiváló, 6% feletti a lakosság részvételi aránya. Diagnosztikus vizsgálataink száma is jelentős, ez adódik egyrészt a donorvérminták kivizsgálásából (2000. október 1. óta a tatabányai donorokat is mi vizsgáljuk ki), másrészt az osztályoknak nyújtott szolgáltatásból. Évtizedek óta tartunk kezdetben egy hetes, majd az utóbbi időben két hetes transzfúziós tanfolyamot orvosok számára, egy hetes transzfúziós tanfolyamot pedig szakdolgozók részére" - fogalmazott dr. Vörös Katalin.

A vérellátó központ fennállása óta részt vesz a Széchenyi István Egyetem diplomás ápolóinak elméleti és gyakorlati oktatásában. Dolgozónak létszáma 70 fő, ebbõl 44 fő szakdolgozó, és 9 fő diplomás, akik közül négyen transzfúziológus szakorvosok, közülük ketten belgyógyász szakorvosok is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.