Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Február 20. 16:20, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Vetélkedővel indult a Debreceni Református Kollégium ünnepi programsorozata

Vetélkedővel indult a Debreceni Református Kollégium ünnepi programsorozata

Öt felsőoktatási intézmény hat csapatának hallgatói vetélkedője nyitotta meg szerdán Debrecenben a 475 éve alapított Református Kollégium ünnepi programsorozatát.

Öt felsőoktatási intézmény hat csapatának hallgatói vetélkedője nyitotta meg szerdán Debrecenben a 475 éve alapított Református Kollégium ünnepi programsorozatát.

A neveléstudomány témakörében rendezett versenyen a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) két csapatán kívül részt vett a Kaposvári Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola, a Kecskeméti Főiskola és a győri Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara.
A hallgatóknak elsősorban a pedagógia területén egyetemes értékeket alkotó filozófusok és más történelmi személyek, továbbá a kollégiumhoz köthető írók, költők életművében kellett otthonosan mozogniuk a sikerhez. A feladatok közt volt római számok felismerése és hozzájuk kapcsolódó események bemutatása, valamint arcképfelismerés is. A verseny egyik izgalmas feladata volt, amikor a diákoknak mások mellett Apáczai Csere János, Comenius, Locke, Rousseau vagy Pestalozzi bőrébe bújva kellett állásinterjún részt venniük és a neveléstudomány nagyjainak életművével "eladniuk magukat" a képzeletbeli munkaerőpiacon. A Debreceni Református Kollégium dísztermében tartott versenyt végül a DRHE tanár szakos hallgatói nyerték.
"Minden meghívott csapatnak küldtünk szakirodalmat a felkészülésre, és igyekeztünk nem kizárólag a Református Kollégiumhoz köthető feladatokat adni, hogy ne teremtsünk helyzeti előnyt a debrecenieknek" - jelezte Pinczésné Palásthy Ildikó, a DRHE rektorhelyettese az MTI-nek az eredményhirdetés után.
Mint mondta, a versenyfeladatokban megjelentek a tanítóképzés évszázados szakmai ismeretei mellett a protestáns értékek, az egyetemes és a magyar történelem is.
Fekete Károly, a DRHE rektora az MTI-nek elmondta: a jubileumi programsorozat keretében már tavasszal több kiállítást és iskolai programot rendeznek, míg áprilisban a város napjához igazodva a Nagytemplom mögötti Emlékkertben emlékoszlopot állítanak az 1538-ban alapított kollégium és a Nagytemplom nemzeti emlékhellyé nyilvánításának tiszteletére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.