Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Január 27. 19:57, hétfő | Belföld

Vigyázat! Csalók ígérnek adóvisszatérítést

Vigyázat! Csalók ígérnek adóvisszatérítést

Újra csalók próbálkoznak adathalászattal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében. Figyelj oda, hogy ne legyél áldozat!

Megtévesztő emailekkel próbálkoznak csalók a NAV nevében, akik a tavalyi évre vonatkozó adó-visszatérítés ígéretével környékeznek meg felhasználókat, értesült az Origo. A levél megtévesztő lehet, mert már számos jel alapján hamar egyértelműsíthető, hogy csalásról van szó, ránézésre hitelesnek tűnhet.

Szerkesztetten, és a hatóság emblémáját - illetéktelenül - felhasználva küldik azt ki rosszindulatú próbálkozók.

Mindazonáltal számos jelből hamar észrevehető, hogy visszaélnek a hatóság nevével:

- Az első és legfontosabb, hogy tavalyi évre vonatkozó adó-visszatérítésről a NAV bizonyosan nem küld értesítést a bevallási időszak lezárta előtt, ami még jóval odébb van.

- A levél szövegezésén belül árulkodó annak magyartalan megfogalmazása, a hosszú ékezetek használata.
- Árulkodó lehet a feladó email címe: ez ugyan egyes elemeiben, sőt, struktúrájában is idézheti a hatóság email címét, ám egészen hamar észlelhető, hogy nem valós, kormányzati email címről érkezett a küldemény.
- Intő jel lehet az is, hogy a levélben esetleg oda nem illő "maradványok" találhatók, például címek, logók vagy más elemek, melyek hamar egyértelművé teszik, hogy csalási kísérletről van szó.

Mit lehet a levéllel tenni?

A legbiztosabb az, ha azt azonnal törli a felhasználó, még a fiókjának szemeteséből is. Az abban elhelyezett hivatkozásra semmilyen körülmények között nem érdemes kattintani, illetve ha már így történt, a megnyíló oldalakon semmilyen adatot nem szabad megadni.

Azok minden valószínűség szerint olyanok birtokába jutnak az oldalakról, akik visszaélnének az adatokkal, melyeket az adó-visszatérítés reményében adnak meg a felszolgálók.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - szabolcsihir.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.