Városlista
2024. augusztus 16, péntek - Ábrahám

Hírek

2011. November 07. 17:30, hétfő | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Xaver esete Vangelis-szal

Xaver esete Vangelis-szal

Párizsi, madridi és londoni koncertjei után december 4-én, a győri közönség is hallhatja Varnus Xaver legendás orgonajátékát a Kossuth utca református templomban.

A világhírű művész 1964-ben született Budapesten, ahol Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett. Eddigi életében közel négyezer hangversenyt adott és 62 hanglemezt rögzített. A SONY által kiadott „Raveltól Vangelisig” a zenetörténelem egyetlen ötszörös orgona-platinalemeze lett. Két fia van: Dan Kanadában, Nick pedig Angliában él. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti- és Középkeresztjének birtokosa. 2006-ban ő avatta fel Magyarország legnagyobb hangversenyorgonáját a Művészetek Palotájában. „Porlepte zenetörténészektől származó, önkényes kategória csupán a komoly- és könnyűzene kifejezés” – nyilatkozta a művész. „Bach éppúgy kísérőzenét írt a Máté Passió komponálásakor, mint Vangelis az 1492 kísérőzenéjével. Azt pedig bízzuk az utókorra, hogy néhány száz év múlva ezt a zenét hová sorolja majd be. Liszt nagy virtuóz korszakában az utca emberei által dúdolt Strauss keringőket dolgozta fel pokolian nehéz zongoraművekben. Vagyis csak jó és rossz zene van. A crossover műfaj csak az ultrakonzervatív komolyzenészek között számít szitokszónak, de ez vaskos álszentség. Bach, aki a lipcsei Tamás-templomban az emberi civilizáció legmélyebb zenedrámáit mutatta be, péntekenként a templom főkapujától 50 méterre lévő Zimmermann-féle kávéházban az akkori kor diszkózenéjével mulattatta a város aranyifjait. Az orgona évszázadokig be volt falazva egy szűk stílusba. Nyitni kell, elsősorban a társművészetek felé. Győri koncertemen nagyon széles spektrumot mutatunk be a híres Ewald Rézfúvós Együttessel, Bachtól Vangelisig.”

Címkék: Varnus Xaver

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 15. 09:12, csütörtök | Helyi

Apa és fia is bajnok Jiu-Jitsuban

A brit és a magyar bajnoki címet is magáénak tudhatja apa és fia. Dr. Varga István és Varga András Győrből hódította meg Európát, és gyűjtött be számos hazai és nemzetközi elismerést Jiu-Jitsuban.

2024. Augusztus 15. 08:11, csütörtök | Helyi

Még nem kell aggódni a FLIRT miatt Győrben

A járványügyi szabályok betartásával megelőzhető, hogy iskolakezdéskor berobbanjanak a fertőző megbetegedések.

2024. Augusztus 15. 07:15, csütörtök | Helyi

Kézilabda-szurkolók figyelem: Más időpontban lesz az ankét!

Egyeztetéseket követően a Győri Audi ETO KC új időpontban tartja meg idénynyitó szurkolói ankétját.

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember