Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2020. Július 06. 18:18, hétfő | PR

Zavart okoz a C típusú nyelvvizsga kifejezés, de miért?

Zavart okoz a C típusú nyelvvizsga kifejezés, de miért?

Mint minden területnek, a nyelvvizsgáknak is megvan a maga zsargonja. Ehhez tartozik a C típusú nyelvvizsga kifejezés is, de a zsargon idővel változik és ez bizony okozhat félreértéseket.

Szőrszálhasogatásnak tűnhet, pedig lényegi eltérésekről van szó, mert a C típusú nyelvvizsga megjelölés ellentmondásos lehet. A probléma gyökere, hogy több, mint egy évtizede megváltozott a nyelvvizsgák besorolása és a nyelvoktatási szintek megjelölése, mert ekkor tértünk át Magyarországon is a Közös Európai Referenciakeret, a KER alkalmazására.

Mit tud a KER?

Az Európa Tanács által kidolgozott KER célja az volt, hogy Európa szerte egységessé tegye a nyelvtudás szintjeinek meghatározását. A KER három szintet jelöl meg: A, B és C szintet, illetve ezeken belül is két alszintet differenciál. A szintekhez pontosan meghatározott nyelvi készségeket rendelnek, ami körülírja a nyelvtanulók azon a szinten aktuális tudását.

A KER besorolása szerint az A szint a kezdő, a B szint a haladó, a C szint pedig a profi szintnek megfelelő nyelvtudást jelöli. Ezek azonban nem felelnek meg a megszokott alap-, közép- és felsőfok besorolásnak, mert az A szint még nem éri el az alapfokot sem.

Hogyan felel ez meg a nyelvvizsga szinteknek?

Mint említettük, a szinteken belül 1-es és 2-es alszintet jelöl meg a rendszer. Ha alapfokú vizsgát szeretnénk tenni, akkor B1 szintű vizsgára kell jelentkeznünk. A középfoknak a B2 szint felel meg, míg felsőfoknak a C1. A nyelviskolákban ezeket a szinteket is tovább bontják. Például, ha felsőfokú nyelvvizsgaelőkészítő csoportba kerülsz, akkor a C1-2 szinten fogsz tanulni.

Mi mást jelenthet még a C típusú nyelvvizsga?

Ez eddig kicsit körülményes, de viszonylag tiszta sor. A gondot más okozza.

Régebben nem a szinteket, hanem a nyelvvizsga típusát jelölték A, B és C besorolással. Az A típusú vizsga a szóbeli volt, a B típusú írásbeli, a C típusú pedig az úgynevezett összevont, azaz szóbeli és írásbeli készségeket mérő vizsga volt. A mai besorolás szerint azonban szóbeli, írásbeli és komplex vizsgákról beszélünk.

Természetesen a nyelvtanárok pontosan tisztában vannak a változásokkal, de a berögzült szokásokon nehéz változtatni, ezért nagyon fontos egyértelműen tisztázni egy felkészítő tanárral, mikor megkeresed, hogy milyen szintű és típusú nyelvvizsgára szeretnél menni. Hamar kiderülhet a félreértés, de vannak tanárok, akik más tarifával vállalnak középfokú és felsőfokú vizsgára való felkészítést, így nem árt a pontosság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 10:32, szombat | PR

A fénykép előhívás korszerű, kreatív lehetőségei

A fotózás igen gazdag történelemre tekint vissza, a képek előhívásának lehetőségei azonban legalább annyit fejlődtek, mint rögzítési módjaik.

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

2024. Július 09. 11:57, kedd | PR

K&H: sokkal nagyobb drágulást érzékelnek a fiatalok

a 19-29 évesek szerint 18 százalékos volt a májusi infláció, szemben a 4 százalékos tényadattal

2024. Július 05. 13:34, péntek | PR

K&H: a csalók a vakáció alatt is célba vehetik a gyerekeket

a biztonságos bankolás alapelveit épp úgy el kell sajátítani, mint a közlekedését