Városlista
2022. augusztus 18, csütörtök - Ilona

Blog | Anyának lenni jó

2013. Január 24. 11:22, csütörtök

A terhesség 1. hónapja


A fogamzás utáni 3. napon a zygóta már a szedercsíra állapotában van. Nagysága nem nagyobb, mint a mondat végén lévő pont. A barázdálódó sejtek a méhkürtbol lassan a méhbe érnek, ahol az 5 - 12. napon beágyazódnak úgy , mint a forró vasgolyó a viaszba.
A beágyazódás úgy megy végbe, hogy a méh nyálkahártyáján vérrel és szövetnedvekkel, valamint szövettörmelékkel kitöltött üreg keletkezik amelybe a pete belesüllyed, majd fölötte a méh nyálkahártyája összezáródik. A megtermékenyített petében - a barázdálódás korai szakaszában - kifejlődnek a csíra táplálására szolgáló magzati függelékek. A folyamat azzal kezdődik, hogy elkülönülnek az embrioblaszt és a magzatburkokat illetve a táplálórészeket kialakító trofoblaszt sejtek.
A csíra felszínét a trofoblaszt réteg borítja míg a belsejében az emrioblasztok foglalnak helyet.
A trofoblaszt sejtek az embriónális fejlődés nagyon korai szakaszában - amikor még a csíra a méhkürtből a méh ürege felé vándorol - többrétegűvé válnak, felszíne megnövekszik, bolyhossá válik. A trofoblaszt bolyhok megteremtik az összeköttetést az anyai szervezettel azáltal, hogy az anya vérében és a szövettörmelékekben lévő tápanyagokat felszívják. A trofoblasztból alakul ki a külső magzatburok (chorion) megvastagodott részéből pedig a méhlepény (placenta).
Terhesség meglétére különböző tünetekből következtethetünk. Így beszélünk:
gyanújelekről (közérzetváltozás, hányinger, hányás, mellfeszülés, kedélyváltozás, szédülés, stb). Ezek a tünetek a 10 -12 hét után fokozatosan megszűnnek.
Valószínűségi jelek: a menses elmaradása, a terhességi tesztek elvégzése pozitív eedményt ad stb.
Biztos jel: ha a petét ill. a magzatot vagy annak életjelenségeit sikerül kimutatni (ultrahang diagnosztika, bimanuális vizsgálat).
3. hét
Az apró emberi lény már 3 mm hoszú, megjelennek a fobb szervek: gerincvelő, idegrendszer, szemek, tüdő, gyomor- bélrendszer, végtagok kezdeményei.
A szív is egyre biztosabban muködik.
Az embriócsomóból kialakulnak az ősi szervtelepek. Az embrió további fejlődése során szinte csőszerűen begörbül, majd növekedése közben meghajlik. Ezt követően kialakul a köldökzsinór amin keresztül a tápanyagfelvétel és a salakanyagok eltávolítása végbemegy. A fejlődés első két hetében petéről a 3 - 8 héten embrióról, ezen túl magzatról (foetus) beszélünk.
Az un. primitív szív a 18. nap táján kezd egyre biztosabban működni. A magzati vérképzés már a 3. héten megindul. Mindezek a történések már akkor zajlanak - a másállapotba került nő testében - amikor még nem is gondolja.
Az embrió szerveinek fejlődése és differenciálódása a megtermékenyítést követő 2. hét végétől a 8. hét végéig tart.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Február 21. 07:24, csütörtök | Anyának lenni jó

Mindent az ultrahangról

Egész Európában sehol sem végeznek annyi ultrahangvizsgálatot, mint Magyarországon. Mit várhatunk tőle? Emlékezetes, izgalmas és szívmelengető pillanatokat, megnyugvást, vagy szorongást a rossz eredmények miatt?!

2013. Február 20. 13:30, szerda | Anyának lenni jó

Kivánság

Irjátok meg, milyen témában olvasnátok részletes cikket.

2013. Február 20. 07:55, szerda | Anyának lenni jó

Újszülött 1x1, azaz a 20 leggyakoribb kérdés

Újszülött 1x1, azaz a 20 leggyakoribb kérdés