Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Anyának lenni jó

2013. Január 24. 12:03, csütörtök

Vigyük-e télen levegőzni a babát?

Már kéthetes kortól
Az anyagcsere-emelkedést fokozza a levegő mozgása, amely masszírozó hatásával növeli a bőr vérellátottságát. A szervezetre jelentős hatást gyakorol a levegő hőmérséklete, mozgása, nyomása, páratartalma, elektromos töltése. Éppen ezért a friss levegő előnyös hatásainak érdekében a levegőztetést lehetőleg már kéthetes korban el kell kezdeni, és napi rendszerességgel folytatni.
Az időjárás függvényében ősszel és télen kettő- és négyhetes kor között kezdjük a levegőztetést, eleinte a szobában, nyitott ablaknál.

Az ablak melletti levegőztetés időtartama négy-öt perc, majd fokozatosan emeljük fél órára, ezután visszük a csecsemőt a szabadba. Fontos, hogy a csecsemőt a szobai levegőztetéshez is úgy öltöztessük fel, mintha kimennénk vele.

A hóesés nem lehet akadálya a levegőzésnek, hiszen ilyenkor megtisztul a levegő. Erős szélben, különösen nedves időben, ködös, füstös, piszkos, szmogos levegőben azonban nem szabad a csecsemőt szabadba vinni.
A csecsemők levegőztetésekor figyelnünk kell a páratartalomra is. A túlzottan nagy páratartalmat melegben és hidegben is rosszul tűrik.
A mi éghajlatunkon szinte mindig levegőztethetjük a gyermekeket. Ne vigyük ki, ha ködös, füstös a levegő, de kellő védelem mellett esőben vagy havazáskor is kivihetjük. Fantasztikus felszereltségű és komfortfokozatú babakocsik kaphatók, amelyeket felszereltek a csapadékvédő eszközökkel. A rendszeresen, télen-nyáron levegőzéshez szoktatott gyermek kevesebbet beteg, ritkábban náthás, hurutos.
A levegőztetés jó hatással van a gyermek mozgás- és értelmi fejlődésére, hiszen a környezet ingergazdag. Sok minden van körülötte, amire figyelhet, amihez érdemes odafordulni, odamenni, de a szabadban nagyon jól lehet aludni is. A mászó csecsemőt saját kertbe vagy a teraszra is kitehetjük játszani. Biztosan járni tudó kisgyermeket sétálni is vihetjük, de ez ne le­gyen hosszú, mert ha­mar fárad (kocsit vi­gyünk ma­gunkkal). Ha az időjárás engedi, és van megfelelő, elegendő, biztonságos hely a mozgásigény levezetéséhez, akkor ez a levegőzés ősszel négy-öt órás lehet, és télen se legyen két-két és fél óránál rövidebb a kisgyermekek esetében.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Február 21. 07:24, csütörtök | Anyának lenni jó

Mindent az ultrahangról

Egész Európában sehol sem végeznek annyi ultrahangvizsgálatot, mint Magyarországon. Mit várhatunk tőle? Emlékezetes, izgalmas és szívmelengető pillanatokat, megnyugvást, vagy szorongást a rossz eredmények miatt?!

2013. Február 20. 13:30, szerda | Anyának lenni jó

Kivánság

Irjátok meg, milyen témában olvasnátok részletes cikket.

2013. Február 20. 07:55, szerda | Anyának lenni jó

Újszülött 1x1, azaz a 20 leggyakoribb kérdés

Újszülött 1x1, azaz a 20 leggyakoribb kérdés