Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Anyának lenni jó

2013. Január 24. 12:05, csütörtök

Babanátha

Babanátha

Ha náthás a csecsemő

Gyermekkorban a leggyakoribb megbetegedés a nátha.
Az esetek 70%-ban vírusok, 30%-ban baktériumok okozzák. Egy egészséges gyermek átlagosan évi 6 alkalommal náthás. Közösségbe kerülő, bölcsődét vagy óvodát kezdő gyermekeknél az első évben ez a szám hirtelen 12-14-re nő, ami teljesen természetes jelenség. Az orr nyálkahártya feladata a levegővel a légutakba jutó vírusok, baktériumok és egyéb szennyeződések kiszűrése, a hideg levegő felmelegítése illetve a meleg levegő hűtése. Egészséges emberben, a nedves, csillószőrrel fedett orrnyálkahártyán megtapadó kórokozót, az állandó ritmusos mozgású csillószőrök a garat felé eltávolítják a szervezetből.
Minél fiatalabb a gyermek, annál rosszabbul viseli a náthát. A csecsemők csak az orrukon lélegeznek. Náluk a gátolt orrlégzés szoptatási és alvási képtelenséget is okozhat.
Amikor az orrból vízszerű váladék kezd csöpögni, vagy eldugul, akkor ez annak a jele, hogy az öntisztulás nem volt teljesen sikeres. Ilyenkor fontos az orrváladék folyamatos eltávolítása, és a nyálkahártya duzzanat megszüntetése, hogy megakadályozzuk a kórokozók továbbterjedését, és ezzel meggátoljuk a közelben lévő szervek, a torok, arcüreg, középfül, légcső, tüdő szövődményes megbetegedését.

Mikor szívjuk le a gyermek orrát?
• Ha dugult az orr
• Ha láthatóan váladékozik
• Ha hallhatóan szörcsög

Hogyan távolítsuk el az orrváladékot?
• A gyermeket a hátára fektetjük.
• Még jobb, ha a fej hátralógatott helyzetben van.
• Az egyik oldali orrlyukba steril izotóniás sóoldatot csepegtetünk, és ezt a másik oldali orr félből kiszívjuk.
A mozdulatsort mindkét oldalon elvégezzük

Mit és hogyan használjunk az orrdugulás megszüntetésére, az orr leszívására?
A bespriccelt izotóniás sóoldat (pl. Nasivin NaCl) leszívható a kereskedelmi forgalomban erre a célra kapható legegyszerűbb, körte alakú gumiballonnal, amit összenyomott állapotban kell műanyag csatlakozójával az orrlyukba helyezni, majd felengedni.
Ismertek elemmel működő és porszívóhoz csatlakoztatható műanyag orrszívók, amik ugyan zajosak, de segítségükkel hatékonyan eltávolítható az orrváladék.

Miért fontos már a tünetek megjelenésekor, vagyis idejében átöblíteni és leszívni az orrot?
A megfelelően végzett orrátöblítés és leszívás nem okozhat kárt, még akkor sem, ha óránként megismételjük. Viszont megelőzhetjük vele, hogy az orrban pangó fertőzött váladék a garat falán lecsorogva az orrmandula a torokmandula vagy a fülkürtön keresztül a középfül gyulladását idézze elő, hogy a kórokozók a légutakban előre haladva légcsőhurutot majd tüdőgyulladást hozzanak létre, vagy a lenyelt váladék hasfájást, gyomorhurutot okozzon. Az idejében elvégzett orrátöblítésekkel eltávolítható a gennyes váladék az orrüregből, ezzel megelőzhető a láz kialakulása és az antibiotikum szedésétől is megkímélhetjük a gyermeket.

Használjunk-e orrcseppet?
Ha csak folyik az orr, akkor ne. Inkább a gyakrabban, akár napi ötször elvégzett orrátöblítéssel szüntessük meg a tüneteket, mert ennek nincs káros következménye.
Amennyiben az orrdugulás a vezető tünet, akkor az orrátöblítés után legfeljebb 4-5 napig a nyálkahártya duzzanatot csökkentő orrcsepp használata ajánlott az orrdugulás megszüntetése érdekében.
Ügyelni kell azonban arra, hogy a gyermek korának megfelelő koncentrációjú oldatot használjunk. (Az elsőként javasolt orrcsepp csecsemőknek a 0,01%-os, kisgyermekeknek a 0,025%-os Nasivin orrcsepp vagy Nasivin Sanft orrspray, amelyek recept nélkül kaphatók a patikákban.)

Mit tegyünk, ha úgy érezzük, emelkedik a gyermek testhőmérséklete?
Győződjünk meg róla, hogy jól érezzük-e, és mérjük meg. Három év alatt a hőmérést a végbélben célszerű elvégezni, de tudni kell, hogy a végbélben mért hőmérséklet 5 tized fokkal magasabb a hónaljban mértnél, ezért ebből mindig le kell vonni 5 tized fokot. A testhőmérséklet 37 °C-ig normális. Hőemelkedésről 37 °C és 38 °C között beszélünk, és a láz 38 °C felett kezdődik.

Mit tegyünk, ha hőemelkedése van a gyermeknek?
Mivel a normálisnál magasabb hőmérsékletű gyermek folyadékszükséglete megnő, hajlamossá válik a kiszáradásra. Ezért bőven itassuk szobahőmérsékletű teával, vagy gyümölcslével. Ne takarjuk be paplannal, ne öltöztessük fel melegen, mert az gátolja a hő leadását, és elsősorban csecsemőknél a testhőmérséklet további emelkedését okozhatja. Ilyenkor még gyógyszeres lázcsillapításra nincs szükség. Fontos a gyermek gondos ápolása, gyümölccsel és C-vitaminnal való ellátása, és a gyakori, akár fél óránkénti lázmérés. A mérések idejét és eredményét ajánlott feljegyezni.

Mit tegyünk, ha lázas a gyermek?
A lázat csillapítani kell, mert csecsemőkben és kisgyermekekben a magas láz görcsöt válthat ki.
A láz kétféle módon csillapítható. Gyógyszerekkel, és fizikai módszerekkel.
Célszerű tartani otthon lázcsillapítót. A patikákban recept nélkül kaphatók a kellemes ízű lázcsillapító szuszpenziók és vény ellenében vásárolhatók meg a kúpok. A kúp felhelye­zését követően 15 percig fogjuk össze a gyermek fenekét, hogy ne tudja kinyomni. Fontos, hogy a gyermek korának megfelelő gyógyszer adag legfeljebb 4 óránként ismételhető.
Amennyiben a láz a lázcsillapító gyógyszer adása ellenére is 39 °Cfok fölé emelkedik, a fizikai módszereket is alkalmazni kell. Ennek két módja terjedt el a gyakorlatban.
A priznicelés, mikor hideg vizes törölközővel borítjuk be a beteg testét és a hűtőfürdő mikor a gyermeket langyos (nem hideg) vízbe ültetjük, és várunk, hogy a

lassan hozzáadott hideg vízzel együtt a gyermek teste is lehűljön. Ez általában 15-20 percet vesz igénybe, és szükség esetén többször megismételhető Emelkedő testhőm érsékletre hívja fel a figyelmet, ha az addig élénk gyermek csendessé, bágyadttá válik, majd kipirul. Gyorsan emelkedő láz esetén hidegrázást észlelünk.

Mikor forduljunk orvoshoz?


• Ha az orrfolyás 4-5 nap után sem enyhül
• Ha a gyermek lázas (38 °C felett)
• Ha nem akar enni
• Ha csak feküdni akar
• Ha füle bedugul, időnként pattog
• Ha fülét fájlalja


Jó tanácsok náthásoknak
• Itassunk sok meleg folyadékot a náthás gyermekkel! Ahhoz, hogy az orrnyálkahártya megfelelő mennyiségű váladékot tudjon termelni, és ezzel képes legyen a tisztulásra, szükség van a bőséges folyadékra.
• Célszerű kamillával párásítani a helyiségben, mert a száraz nyálkahártya nem képes a tisztulásra.
• A nátha alatt adjunk minden nap friss gyümölcsöt, vagy C-vitamint a gyermeknek.
• Kerüljük a mentoltartalmú illóolajokat. Ezek csak felnőtteknek adhatók.
• Az orrdugulás és az orrváladék besűrűsödése ellen, illetve annak oldására 2-3 napig adható a nyákoldó hatású növényi köptető szirup.
• Tanítsuk meg és szoktassuk rá minél hamarabb gyermekünket a helyes orrfújási technikára. Vagyis arra, hogy mindig csak az egyik orrlyukat fújjuk, míg a másikat befogjuk.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Február 21. 07:24, csütörtök | Anyának lenni jó

Mindent az ultrahangról

Egész Európában sehol sem végeznek annyi ultrahangvizsgálatot, mint Magyarországon. Mit várhatunk tőle? Emlékezetes, izgalmas és szívmelengető pillanatokat, megnyugvást, vagy szorongást a rossz eredmények miatt?!

2013. Február 20. 13:30, szerda | Anyának lenni jó

Kivánság

Irjátok meg, milyen témában olvasnátok részletes cikket.

2013. Február 20. 07:55, szerda | Anyának lenni jó

Újszülött 1x1, azaz a 20 leggyakoribb kérdés

Újszülött 1x1, azaz a 20 leggyakoribb kérdés