Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Kulisszák mögött

2013. December 19. 18:58, csütörtök

Karácsonyi gálaest 80. születésnapon- Bede Fazekas Csaba 80 éves

Karácsonyi gálaest 80. születésnapon- Bede Fazekas Csaba 80 éves

Közel 200 szerep, 14 díj, kitüntetés. Bede Fazekas Csaba magánénekes, Érdemes Művész december 25-én ünnepelte 80. születésnapját. A Győri Nemzeti Színház társulata ünnepi, születésnapi gálaműsorral készült közönségének

Karácsonyi gálaest 80. születésnapon - „Ez egy nagyon szép gesztus Forgács Péter igazgató úr részéről, nagyon örülök neki és köszönöm szépen!”

Bede Fazekas Csaba 80 éves

Közel 300 szerep, 14 díj, kitüntetés. Bede Fazekas Csaba magánénekes, Érdemes Művész december 25-én, ünnepelte 80. születésnapját. A Győri Nemzeti Színház társulata ünnepi, születésnapi gálaműsorral készült közönségének és a Művész úrnak, melyen felléptek művészbarátai és maga az ünnepelt is.

Idén tripla jubileumot is magáénak mondhat, én úgy érzem. 50 éve van a pályán, 80 éves lesz és 1978. október 31-én, azaz 35 évvel ezelőtt szerepelt a Győri Nemzeti Színház nyitóelőadásában, Illyés Gyula: Fáklyaláng című előadásában. Hogy emlékszik vissza erre az ünnepségre?
Erre a napra azért is emlékszem vissza szívesen sokszor, némi kis önkritikával és szemrehányással, mert nem csak maga a darab felejthetetlen. Illyés Gyula: Fáklyaláng című előadásával nyitottunk és természetesen a szerző is itt volt a megnyitón. Be kell vallanom, hogy Illyés Gyula verseivel akkoriban sok szerepem és munkám miatt nem foglalkoztam. Ahogy öregedtem, most is egyre több verset olvasgatok, különböző szerzőktől. Illyés Gyulát nagyon megszerettem. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy nekem akkor volt alkalmam vele találkozni. A fogadáson kezet is fogtunk, akkor még nem is tudtam igazán, hogy milyen nagyszerű ember és költő. Most már csak utólag tudom leróni a hódolatomat és a tiszteletemet iránta. Nagyon sajnálom, hogy akkor nem mondhattam el mindezt neki.
Én Szemere Bertalant játszottam az előadásban. Sokan voltak akkor, akik most már nincsenek itt vagy az élők sorából is eltávoztak azóta. Itt volt Martin Márta, Bács Feri, Holl Pista és még sokan, Patassy Tibor sajnos el is ment közülünk. Áts Gyula, Rupnik Károly például még itt vannak a színháznál. Bács Ferivel 2011-ben együtt vettük át „Kiváló Művész” díjat, egymás mellett ültünk.

Domonkos Sándor fotója - Az új színházépület nyitóelőadásán, Illyés Gyula: Fáklyaláng


A zeneirodalom legnagyobb bariton szerepeit elénekelte közel 200 szerepben és 14 díjjal, kitüntetéssel is jutalmazták munkásságát. Ilyen tartalmas pályára visszatekintve mit tart a csúcsnak?
Az egész pályafutásom szép volt, emelkedő ívű és tényleg minden olyan szerepet elénekelhettem, amit szerettem volna. A János vitéz és a Bánk Bán előadásokban két-három szerepet is énekelhettem. Nem tudnék nagyon kiemelni, végülis mindegyik szerepemet nagyon megszerettem, mert amikor az ember próbál egy másik ember bőrébe belebújni és sajátjává tenni, olyanná változni, amilyen az az illető, akit éppen megformál, akkor egy kicsit az az ember már magam vagyok. Az ember úgy van vele, hogy akkor is elfogadja azt a szerepet, ha korábban nem szerette. Vannak pozitív és negatív szerepek. A közönség a pozitív figurákat szereti, a hősöket, a példaképeket és az ármánykodó, hitvány embereket nem szeretik. Azokból is lehet nagyszerű szerepeket kreálni. Mindegyik szerepemet szeretettel és szívből csináltam.
Van művészi hitvallása?
Azt gondolom, hogy hinni kell abban, amit az ember csinál. Nem szabad rutinból dolgozni. Lehet, hogy a közönség nem veszi észre, de a szakma észre veszi, amikor egyszer csak valaki kezd szétesni a szerepében. Mindig teljes odaadással, szívvel, lélekkel, hittel és őszintén kell megoldani a szerepeket. Ha valaki ezeket megfogadja, akkor úgy gondolom mindent megtesz azért, hogy jó színész legyen. Még ha csak el is játsszuk a szerepeket, akkor is őszintének és hitelesnek kell lennie.
Nemcsak az országban, hanem világ számos helyein is fellépett már, az elmúlt nyáron például világsztárokkal együtt a gyönyörű barokk főterünkön. Mi adta önnek a legnagyobb, életre szóló élményt, hol érezte magát a legjobban?
12 országban léptem fel, különböző városokban. Tulajdonképpen az ember mindig szívesen megy oda, ahova hívják, ott kicsit ki is lép a saját kereteiből. Szívesen gondolok vissza a mexikói vendégszereplésre, Finnországra, Izraelre,Németország szinte minden nagy városában felléptem. Szép volt Párizsban is.Nem nagyon tudok különbséget tenni. Olaszországban, Triesztben fordult velem elő egy olyan különleges élmény, ami erősen összefüggött az olasz temperamentumokkal, mentalitással. Az ottani előadásunk után, ami Verdiről elnevezett színház közelében volt, koradélután kisétáltam a tengerpartra. Ahogy elmentem az épület mellett, a teraszoknál kávézgattak, iszogattak az emberek. Úgy gondolom akkor, előző este ott lehettek az előadásunkon, mert ahogy elsétáltam az asztalok mellett, megtapsoltak. Nagyon jó érzés volt számomra.


Életműdíjjal is megjutalmazták munkásságát idén. Szívből gratulálok hozzá, úgy gondolom méltó elismerés volt önhöz. Mit érzett, amikor átvette a díjat?
Nagy meglepetés volt. Felhívott Éliás Tibor a Musica Hungarica Kiadó vezetője. Én voltam az első vidéki színész, aki ezt megkapta. Azért is volt óriási meglepetés számomra, mert két nappal előtte kaptam meg az értesítést róla. Nagyon jól esett nekem.Életműdíjjal is megjutalmazták munkásságát idén. Szívből gratulálok hozzá, úgy gondolom méltó elismerés volt önhöz. Mit érzett, amikor átvette a díjat?
Nagy meglepetés volt. Felhívott Éliás Tibor a Musica Hungarica Kiadó vezetője. Én voltam az első vidéki színész, aki ezt megkapta. Azért is volt óriási meglepetés számomra, mert két nappal előtte kaptam meg az értesítést róla. Nagyon jól esett nekem.


Nagy örömmel töltött el, hogy születésnapi gálaműsorán Szulák Andrea volt a műsorvezető…
A születésnapi gálaműsor ötlete Forgács Péteré volt. Én fellépő is voltam, nem tudhattam minden részletről, tartogattak számomra meglepetéseket is. Nagyon örülök annak, hogy Andrea volt a műsorvezető, mert dolgoztam vele együtt és nagyon szeretem őt. Remek háziasszonyt adtak az estnek.

Kerényi Miklós Gábor- Szulák Andrea- Bede Fazekas CsabaKerényi Miklós Gábor- Szulák Andrea- Bede Fazekas Csaba

Jelenleg Verdi: Rigoletto c. operáját próbálják, melyben Monterone grófot alakítja majd. Hogy bírja lelkileg, fizikailag a próbákat?
Hála isten fizikailag is jó erőnlétben vagyok, nem érzem megterhelőnek a munkát. Annak idején több rendezésben is játszottam ebben a darabban, akkor a címszerepet. Szeretem csinálni.

Verdi: Rigoletto korábban Gregor Józseffel

Verdi: A Trubadúr 1985 Bellai Eszterrel Tosca 1991 - Bellai Eszterrel

Hegedűs a háztetőn 1993

Hyppolit, a lakáj - Szulák Andreával

Az ünnepségen álló vastapssal, telt házas közönség fogadta az ünnepeltet. Orbán Viktor Miniszterelnök Bede Fazekas Csabához szóló köszöntőjét felolvasta Lanczendorfer Erzsébet országgyűlési képviselő. Valóban remek háziasszonya volt az estnek Szulák Andrea.

Szulák Andrea elmondta: " Nagyon jól érzem magamat újra Győrben."

Nagy meglepetésvendége volt Bede Fazekas Csabának és a közönségnek is Gáti Oszkár barátságból való visszatérése a Győri Nemzeti Színház deszkáira, aki egy csodálatos verssel mondott köszöntőt.

Felléptek többek között: Agócs Judit, Bellai Eszter, Bende Ildikó, Fejszés Attila, Györgyfi József, Kiss B. Attila a Magyar Állami Operaházból, Krasznai Tamás, Lázin Beatrix, Mahó Andrea, Nagy Balázs, Szulák Andrea és az ünnepelt Bede-Fazekas Csaba. Zongorán kísért Kertes Anna és Bede Fazekas Máté. Forgács Péter Igazgató úr egy Beatles szám gitár kíséretével kedveskedett.

Fotó: Gyurkovics Zoltán

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. December 12. 20:44, csütörtök | Kulisszák mögött

Megnyílt az Illatszertár

Csankó Zoltán Tony Curtis-nek is énekelt annak idején a főiskolán

2013. November 29. 16:51, péntek | Kulisszák mögött

„A valóságot, az embert keresem, nem az egzotikumot!” Riport Szamódy Zsolt Olaf fotóművésszel

Ma nyitotta meg kapuit Szamódy Zsolt Olaf fotóművész klub kiállítása Almásfüzitőn a Teleházban. A „Fal és függöny mögött Kína” című fotókiállítást Ölveczky Gábor grafikusművész nyitotta meg.

2013. November 27. 17:06, szerda | Kulisszák mögött

Visszaköszön a 165 évvel ezelőtti Pilvax Kávéház hangulata? Irodalmi estek a győri Waldorf Iskolában

Valóságos irodalmi-nyelvészeti barangoláson vehettek részt mindazok, akik meghallgatták Hollósi Emesét a győri Waldorf Iskola magyartanárát, színháztörténészt első előadásán.