Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Alváskultúra

2017. Augusztus 03. 09:57, csütörtök

Miért alszunk jobban nyaraláskor?

Miért alszunk jobban nyaraláskor?

A várva várt nyaralást és annak legszebb pillanatait sokáig emlegetjük beszélgetéseinkben. A nyári kikapcsolódás egyik legfontosabb része a pihenés.

Pihenni pedig akkor megyünk, amikor fáradtak vagyunk. Ugye?

Sokan említik, hogy szállodában, panzióban, vagy saját nyaralójukban mennyire jó aludni. Persze tudjuk, vannak kivételek, de többségében pozitív élménnyel számolnak be arról, mennyire jó volt máshol aludni.

Az ágy és matrac választás titkairől, a hálószoba színei, formái és berendezései közötti összefüggésekről már írtunk korábbi bejegyzéseinkben.

Álom Design A&G ágy és matrac

Először nézzük meg az ágyat.

Alváshoz a legfontosabb a matrac - ezt ne vonjuk kétségbe. De azért mégis.

Ha jobban a mélyére ásunk a dolognak, kiderül, hogy hiába a kiváló minőségű matrac, ha nem jó ágyra helyezzük.
Leginkább ezen alapul a főcím kérdésére adható válaszunk.

Azért alszunk jobban nyaraláskor, mert az ágy és matrac (és a hálószoba) egy megfelelő rendszert alkotnak.


A rendszer elemei a mi esetünkben az ágy, a matrac és a klíma. Ha mindhárom megfelelő minőségű és kiegészítik egymást, tökéletes fekhelyet kapunk.

Yatsan ágy
Nézzük a részleteket:

Alapvetően a matrac határozza meg az alvásunkat. A matrac lehet habmatrac, rugós matrac, hibrid matrac, felfújható matrac (ezzel itt nem foglalkozunk), hab és kókusz rétegű matrac, illetve ezek keveréke.
Alapvetően habmatracról és rugós matracról beszélhetünk.

Az ágy határozza meg a stabilitást, a zajtalan környezetet, az ébredés és felkelés milyenségét. Az ágy lehet fa, fémvázas, esetleg mindkettő, vagy kárpitozott - a lényeg nem változik : alkalmazkodnia kell a matracunkhoz.

A hőmérsékleti viszonyok, a hálószoba klímája , persze egyénileg változhatnak az igények, mégis nagyjából körülírható. Páratartalma 45-55%, állandó hőmérséklete 19-22 celsius fok közötti, szellőzése legalább alvási időszakonként kétszer biztosított. A klíma nehezen alkalmazkodik, ezért a matrac és ágy rendszerének kell megfelelnie a mindenkori, szabályozástól mentes élettérhez.


Hogyan alkalmazkodik az ágy a matrachoz és viszont? És a klíma? Íme a példák:


Habmatrac
Minden, akár többrétegű habmatrac esetén kötelező az ágyrács használata. Ezen ágyrács nem fix, hanem rugalmas és keménysége legalább a derékzónánál szabályozható. Ettől eltérni nem szabad, mert a habmatracok nem képesek belső szerkezetükkel biztosítani a megfelelő alátámasztást.

Többrétegű habmatrac
Léteznek olyan hideghab rendszerek, melyek zónákra osztják a matracot, mégis a fentiekhez kell igazodnunk ez esetben is. Az eltérő keménységű hideghab matracok is könnyedén vetemednek, elfordulnak, idomulnak. Ezért feltétlenül szükséges az állítható ágyrács használata.

Rugós matrac (legalább 3 zónás)
A rugós rendszerű (táskarugó, vagy zsákrugó, bonell rugózat) matracok esetén az alátámasztás a rugótávolságtól függően lehet fix ágyrács (pl 8 cm széles fa ágyrácsok, vagy erősebb, gőzölt bükk lamellákból álló, domború ágyrács), de elsősorban a fix, merev felületű alátámasztás a javasolt. Miért? Mert a derékzónát a rugózaton belül alakítják ki, ami nagyon erős szerkezet és nem jó, ha az ágyrács rugalmassága deformálja azt.
Ágyráccsal használva egy zónásított rugós matrac élettartama mindenképp csökken.

Kókusz matrac
A hiedelmekkel ellentéteben a kókusz matrac nem a legtermészetesebb és legjobb. Gyermekek számára megfelelő lehet. Nagyobb testtömeg esetén a kókuszrostok tömörödése előnytelen fekhelyet biztosít.
A kókusz matracokat általában egy, vagy több habréteggel együtt gyártják. Viselkedése szempontjából a habmatrac kategóriába kell sorolnunk ezt a típust is, tehát mindenképpen szabályozható keménységű, rugalmas ágyrácsot kell választanunk hozzá.


Matrac és Boxspring ágy
A boxspring ágyak egy, vagy több rugós rendszerrel egybeépített (nem franciaágy!) ágytestek. Feladatuk, hogy egy speciális rugalmasságot, az egy pontra eső terhet átvegyék és eloszlassák a teljes ágy felületén. Egyszerűbben, ez egy olyan ágytest, mint egy luxus limuzin lengéscsillapítója. Szinte minden rezdülést, forgolódást elnyel.
A boxspring ágyakra elsősorban zsákrugós rendszerű, zónásított matracot helyezzünk.
A boxspring ágyakra nem szabad habmatracot helyezni, mert a boxspring rugózat nem tartalmaz zónákat, így nem biztosít alátámasztást!

Matrac választás


Ár/érték arány és előnyök

Egy átlagos habmatrac és hozzá a megfelelő ágyrács nagyjából annyiba kerül, mint egy jobb minőségű rugós matrac.
Egy boxspring ágy a matrac élettartamát jelentősen megnöveli.

Ha otthon egy teljesen átlagos ágyunk van és matracot keresünk hozzá, a leghatékonyabb, ha a rugós rendszerű matracok közül választunk.
Ha állítható keménységű ágyráccsal rendelkezünk, a legolcsóbb megoldás a habmatrac vásárlása lesz.
Ha még egyáltalán nincs ágy és matrac sem, beköltözés előtt 4-8 héttel érdemes minden lehetőséget körüljárni. A fentiek alapján és ha pénztárcánk is megengedi, elsősorban boxspring ágy és hozzá egy egyszerűbb felépítésű, zónás rugós matracot válasszunk.

Hogyan válasszunk matracot? Kattintson a szövegre és megmutatjuk.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Január 16. 16:57, kedd | Alváskultúra

Ha fáj a háta, ez a matrac segíthet!

Talátunk egy kiváló matracot, ami különböző alvástípusok esetén is nagyon jól kiszolgál bennünket. Arra tervezték, hogy tökéletes alátámasztást biztosítson, kemény és puha legyen egyszerre

2017. December 04. 12:12, hétfő | Alváskultúra

Mi az a boxspring ágy? Az Álom Design válaszol.

A boxspring ágy, korunk legkifinomultabb ágy rendszere. Egy boxspring ágytest a matracok számára nyújt alátámasztást, kímélve annak terhelését.

2017. November 08. 14:11, szerda | Alváskultúra

A rugós matracok origója

A matracokról rengeteg véleményt és tesztet olvashatunk. Az internet korában már alapvető elvárás az érdeklődő számára, hogy előzetesen megfelelő tájékoztatást kapjon - szakemberektől.