Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2016. December 13. 09:52, kedd

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-13. rész: Divatdiéták - A resztli

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-13. rész: Divatdiéták - A resztli

Fogyókúrák, divatdiéták és társaik aranykorukat élik. De mennyit érnek valójában?
Témazáróként néhány, nagyobb hírnevet méltán nem szerzett diétáról...

A korábbiakban tárgyalt diéták alapvetően két különböző „ideológián” alapulnak: vagy a tápanyagok elválasztására, vagy egyes tápanyagok kizárására épülnek, de a jelenlegi táplálkozástudományi alapelvek szerint ezek egyike sem helyes. Van viszont ezen diétáknak egy fontos közös tulajdonsága, ami miatt sikeresek tudnak lenni - a sikerességet jelen esetben nem a hatékonyságukra értem, hanem az ismertségükre és az elterjedtségükre - mégpedig az, hogy mindegyik mögött gondosan felépített, kidolgozott elméleti rendszer áll.

Robert C. Atkins, Peter J. D’Adamo, Loren Cordain és Robert O. Young tulajdonképpen ugyanazt csinálták: felállítottak egy tetszetős elméletet, megtámogatták tudományos, vagy legalábbis tudományosnak tűnő háttérrel és magyarázatokkal, írtak belőle egy (majd később több) könyvet és az egész köré felépítettek egy jól jövedelmező vállalkozást. Ügyes…

Ezek mellett a „nagy formátumú” és világszerte ismert diéták mellett számos (vagy inkább számtalan) egyéb diéta forog közszájon, illetve manapság inkább az interneten. A divatdiétákról szóló bejegyzések sorát egy ezekről szóló összefoglalóval zárom.

A diétákat jellegük szerint többféle szempont szerint lehet csoportosítani, a teljesség igénye nélkül csak néhány jellemző csoportosítás:
- szétválasztó diéták
- eliminációs /kizáró/ diéták
- meghatározott időszakra szóló diéták
- meghatározott étrendet előíró diéták
- kalóriaszámolós diéták
- tápanyag diéták (zsírdús, fehérje, szénhidrátdús)
- zöldség, gyümölcs diéták

Az egyes diéták persze több csoportba is besorolhatók, pl. a 90 napos diéta szétválasztó is és meghatározott időszakra szóló is.

Bemutatok egy-két érdekes példát, de azt tanácsolom, hogy ne kezdjünk ki egyikkel sem, mert jó eséllyel mi húzzuk a rövidebbet.

A meghatározott időszakra szóló diéták elég széles spektrumot ölelnek fel, a bemutatott 90 napos nagyon hosszú távúnak számít, ehhez képest pl. a Level-diéta igazán gyors „lefolyású”. A diéta 5 napos étrendet ír elő, amit 3-szor lehet megismételni és így a 15 nap alatt akár 15 kg-os fogyás is elérhető. Hát ez egyszerűen lenyűgöző, lenyűgözően nagy marhaság. Fixen előírt étrendje van, így a meghatározott étrendet előíró diéták közé is be lehet illeszteni, egy kiragadott napja az alábbiak szerint néz ki.

REGGELI - minden napra
1 narancs, 2 kétszersült, 1 csésze kávé vagy tea (max. édesítővel)

EBÉD
1 narancs, 1 tojás, 1 tejföl, 2 kétszersült, 1 csésze kávé vagy tea

VACSORA
2 paradicsom, 1/2 fej saláta, 2 tojás, 2 kétszersült, ½ tejföl

Ez tulajdonképpen szimpla éhezés, aminek abbahagyása után úgy jönnek vissza a ledobott kilók, hogy öröm lesz nézni …

Ugyanilyen elvek szerint működik a 7 napos diéta is, természetesen többszöri ismétlési lehetőséggel, szintén napra szóló fix „menüsorral”, kicsit óvatosabban 2 hét alatt 9 kg-os súlyvesztés ígéretével.

A meghatározott étrendet előíró diéták egyik érdekes „példánya” az 5 faktor diéta, aminek kitalálója valamiért beleszerelmesedett az 5-ös számba, és mindent ennek jegyében ír elő: napi 5-szöri étkezés, heti 5-szöri mozgás, 5 alapelv, 5 kritérium az étkezésekhez. Elég az alapelvek egyikét megnézni, miszerint „Tölts el 5 percet az étkezés előkészítésével és ételed maximum 5 összetevőt tartalmazzon!”, máris közelebb jutunk a diéta lényegéhez és helyén tudjuk kezelni azt …

A kalóriaszámolós diéták közül egy igazi „díszpinty” az 1000 kalóriás levesdiéta, aminek már a neve mindent elárul. Mivel napi 1000 kalóriából kell megoldani az étkezést, nem meglepő, hogy az ebéd és a vacsora minden esetben szigorúan valamilyen leves. És ez állítólag „kiegyensúlyozott, közepes ütemű fogyást eredményez”, ráadásul „akár hosszabb távon is alkalmazható”. Hát, azért ezt megnézném hosszú távon …

Még ennél is meredekebb a Harvey-féle tojáskúra a maga napi 700 kalóriájával, amit ráadásul szinte csak tojásevéssel ér el. Egy nap kb. így néz ki:
Reggeli: 1 csésze tea édesítőszerrel, 2 kemény vagy lágy tojás.
Tízórai: 1 kemény vagy lágy tojás, vagy gyümölcs.
Ebéd: 1 kemény, vagy lágy tojás, egy tál fejes saláta, 1 alma.
Uzsonna: 1 kemény vagy lágy tojás, vagy gyümölcs.
Vacsora: 2 kemény vagy lágy tojás, párolt zöldbab, alma.

Ez így megy 6 napig, utána 1 nap szünet (ez nem teljesen tisztázott, hogy mit takar), aztán folytatódik a tojás-horror ...

Hasonló elven működik a Sajtot sajttal diéta. Ahogy a neve is mutatja itt a fő táplálék a sajt, naponta négyszer lehet étkezni, utoljára este 6-kor és maximum 1000 kalória bevitele engedélyezett. Szigorúan előírt étrendje van, szénhidrátot (minimális mennyiségben) legfeljebb reggelire lehet fogyasztani és természetesen minden étkezés tartalmaz valamilyen sajtot.

Jorge Cruise, a 3 órás diéta megálmodója szerint nem az a lényeg, hogy az étkezések mennyi kalóriát, vagy szénhidrátot tartalmaznak, hanem az időzítés, amelynek alapszabályai a következők:
- Felkelés után 1 órán belül kell reggelizni
- Ezután minden 3. órában kell étkezni
- 3 órával a lefekvés előtt abba kell hagyni az evést


A főétkezések közé kisebb, kb. 100 kalóriás étkezéseket kell beilleszteni (pl. 10 szem mogyoró), természetesen tartva a 3 órás szabályt. Ezek betartásával helyreáll az anyagcsere és megindul a fogyás.
Szuper …

A harmóniára való törekvésen alapul a Jin-Jang diéta, amely szerint az elfogyasztott ételeknek egyensúlyban kell lenniük, a Jint és a Jangot is tartalmazniuk kell. Természetesen az is meghatározásra került, hogy melyek a „Jin-erős” és melyek a „Jang-erős” élelmiszerek, ez alapján mindig törekedni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Minden étel negatív hatásának van „ellenanyaga”, és ha ezeket együtt főzzük és fogyasztjuk, az ételek harmonikusak lesznek és megakadályozzák a salakanyagok lerakodását. Ehhez már tényleg hívőnek kell lenni.

A „Pont” diéta kicsit hasonlít a kalóriaszámolós diétákhoz, csak itt pontokat számolunk és nem közvetlenül a kalóriát. Lényege, hogy minden élelmiszernek/ételnek van egy meghatározott pontértéke 0-tól 4-ig, és mindennap úgy kell étkezni, hogy az elfogyasztott ételek pontszámait összeadva ne lépjük túl a 8 pontot. Az ígéret szerint, ha ezt sikerül betartanunk akár heti 3-4 kg-tól is megszabadulhatunk. Ez PONT nem az, amire szükségünk lesz.

Lehetne még további példákat sorolni, de teljesen felesleges. Ha lecsupaszítjuk a különböző diétákat, látni lehet, hogy ezek tulajdonképpen egymás variációi, csak a megalkotói mindig igyekeztek valami új „köntösbe” bújtatni azokat, valami új, látványos és hatásos, vagy éppen hatásvadász „elméletet” gyártani mögéjük, amihez aztán étrendet igazítottak.

  • Ezek az étrendek pedig vagy rendkívül kalóriaszegények, vagy valamelyik fő tápanyag (többnyire a szénhidrát) megvonására épülnek, ami rövidtávon valóban eredményezhet súlyvesztést, de hosszú távon mindegyik diéta ugyanazokat a problémákat generálja.

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?