Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2020. Február 05. 15:13, szerda

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

A feldolgozott kifejezés azonban sokkal több élelmiszerre igaz, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, ugyanis minden olyan élelmiszer, ami valamilyen technológiai eljáráson átmegy, úgymint a mosás, vágás, darabolás, hőkezelés, fagyasztás, fermentálás, főzés, csomagolás, stb., feldolgozott élelmiszernek számít. Ide értve még azt is, ha pl. az eltarthatóság érdekében különböző összetevőket adunk az élelmiszerekhez.

Ennek tudtában nem lenne szerencsés egyértelműen kijelenteni, hogy minden feldolgozott élelmiszer ártalmas az egészségünkre.


Nem minden feldolgozási eljárás teszi ugyanis az élelmiszereinket egészségtelenné, a feldolgozás számos pozitív tulajdonságot is eredményezhet.

Például a tej zsírtartalmának csökkentése, a laktózmentes termékek előállítása, a termékek vitaminokkal történő dúsítása, számos, nyers formájában nem használható gabonaféle (búza, kukorica, stb.) táplálékként történő hasznosítása, vagy éppen a táplálékkiegészítők (mint pl. a fehérjekiegészítők) szintén a feldolgozási folyamat eredményei.
Persze számos eljárás és számos feldolgozott élelmiszer létezik, ami nem optimális az egészségünkre nézve.

Ilyenek például azok az eljárások, amelyek során transzzsírsavak keletkeznek, vagy amelyeknél a feldolgozás során csökken a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalom. Az erősen feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatban az egyik legnagyobb probléma, hogy a magas zsír és szénhidrát tartalmuk miatt azok általában nagy kalóriatartalmú készételek, amelyeknek viszont a „telítő” értéke alacsony, ezért a túlevésük szinte garantált. Egy egészséges táplálkozási rutin főleg teljes, minimálisan feldolgozott élelmiszerekből biztosítja a megfelelő rost, mikro- és makrotápanyag bevitelt, és ebbe beleférnek bizonyos feldolgozott élelmiszerek is, mint a fehérje porok, dúsított élelmiszerek, stb..

Az alkalmanként fogyasztott erősen feldolgozott élelmiszerek az egészségre minimális hatással vannak, azonban ha túlfogyasztjuk őket, akkor hosszú távon következményekkel lehet számolni. Kiváltképpen akkor, ha ehhez egy egészségtelen, mozgáshiányos, alkoholfogyasztással és dohányzással terhelt életmód is társul.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?

2020. Január 13. 14:23, hétfő | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Azok a fránya gének

Az egy laikus számára is könnyen belátható és egyértelmű, hogy a különböző életmódokhoz különböző étrendi irányelveket kell alkalmazni.