Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel
2020. Január 28. 14:45, kedd
Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?
Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.
Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó, sokszor megalapozatlan kutatási eredmények alapján kialakított „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.
Könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy napjainkban a táplálkozás tudománya megbízhatatlanabb, mint korábban volt, ami több dologra vezethető vissza:
1. A táplálkozástudomány egy nagyon fiatal, ennek ellenére egy nagyon széleskörű tudományterület, a leginkább kutatott területei pedig a betegségek kezelésével, kialakulásával foglalkoznak és nem az optimális táplálkozás vagy prevenció kérdésével.
2. Nagyon nehéz vizsgálni és bizonyítani egyes élelmiszer-összetevők izolált hatásait, hiszen az egészségre nem csak a táplálkozás, hanem megannyi tényező hatással van. Nem lehet eldönteni, hogy ténylegesen bizonyos élelmiszer összetevők, vagy számos más tényező (környezet, genetika, szociális helyzet, kor, függőségek, öröklődés, kulturális szokások, stb.) együttes hatását mérjük-e.
3. A kutatások értelmezése az egyszerű földi halandó számára nehézkes és az eredmények adott esetben több okból kifolyólag is félrevezetőek lehetnek:
- félreértelmezzük a következtetéseket
- túlértékelünk egy-egy tanulmányt, melyet jó eséllyel érdekelt felek finanszíroztak
- az eredményeket nem vagyunk képesek elhelyezni „térben és időben”, hiszen nem látjuk át az egész képet
4. Az ember genetikai különbözőségéből adódóan, illetve a szervezet nagyfokú alkalmazkodóképessége miatt szinte minden táplálkozási megoldásra (irányzatra) megtalálhatóak a pozitív példák.
5. Az internet és a közösségi média által generált dogmákat nehéz megtörni, ezért még mindig rengeteg a félreinformálódás.
6. A te feladatod az, hogy ne vessz el a részletekben, mert az egészséges életmód és táplálkozás kialakításához erre nincs szükséged. Fókuszálj azokra a dolgokra, amik a legnagyobb ráhatással vannak az egészségedre:
- Táplálkozz változatosan, az életmódodnak megfelelően!
- Ne kerülj egy élelmiszercsoportot sem!
- Ügyelj az energiaegyensúlyra!
- Értékeld a szükségleteidet objektíven és ahhoz mérten táplálkozz!
- Fogyassz minden nap zöldséget (is)!
- Mozogj napi szinten!
- Ne dohányozz!
- Alkoholt csak mértékkel!
- Csökkentsd a stresszt!
|
|
|
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel
Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában
A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.
2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel
Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről
A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?
2020. Január 13. 14:23, hétfő | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel
Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Azok a fránya gének
Az egy laikus számára is könnyen belátható és egyértelmű, hogy a különböző életmódokhoz különböző étrendi irányelveket kell alkalmazni.