Városlista
2024. december 22, vasárnap - Zéno

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2020. Január 28. 14:45, kedd

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó, sokszor megalapozatlan kutatási eredmények alapján kialakított „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

Könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy napjainkban a táplálkozás tudománya megbízhatatlanabb, mint korábban volt, ami több dologra vezethető vissza:

1. A táplálkozástudomány egy nagyon fiatal, ennek ellenére egy nagyon széleskörű tudományterület, a leginkább kutatott területei pedig a betegségek kezelésével, kialakulásával foglalkoznak és nem az optimális táplálkozás vagy prevenció kérdésével.

2. Nagyon nehéz vizsgálni és bizonyítani egyes élelmiszer-összetevők izolált hatásait, hiszen az egészségre nem csak a táplálkozás, hanem megannyi tényező hatással van. Nem lehet eldönteni, hogy ténylegesen bizonyos élelmiszer összetevők, vagy számos más tényező (környezet, genetika, szociális helyzet, kor, függőségek, öröklődés, kulturális szokások, stb.) együttes hatását mérjük-e.

3. A kutatások értelmezése az egyszerű földi halandó számára nehézkes és az eredmények adott esetben több okból kifolyólag is félrevezetőek lehetnek:

  • félreértelmezzük a következtetéseket
  • túlértékelünk egy-egy tanulmányt, melyet jó eséllyel érdekelt felek finanszíroztak
  • az eredményeket nem vagyunk képesek elhelyezni „térben és időben”, hiszen nem látjuk át az egész képet

4. Az ember genetikai különbözőségéből adódóan, illetve a szervezet nagyfokú alkalmazkodóképessége miatt szinte minden táplálkozási megoldásra (irányzatra) megtalálhatóak a pozitív példák.

5. Az internet és a közösségi média által generált dogmákat nehéz megtörni, ezért még mindig rengeteg a félreinformálódás.

6. A te feladatod az, hogy ne vessz el a részletekben, mert az egészséges életmód és táplálkozás kialakításához erre nincs szükséged. Fókuszálj azokra a dolgokra, amik a legnagyobb ráhatással vannak az egészségedre:

  • Táplálkozz változatosan, az életmódodnak megfelelően!
  • Ne kerülj egy élelmiszercsoportot sem!
  • Ügyelj az energiaegyensúlyra!
  • Értékeld a szükségleteidet objektíven és ahhoz mérten táplálkozz!
  • Fogyassz minden nap zöldséget (is)!
  • Mozogj napi szinten!
  • Ne dohányozz!
  • Alkoholt csak mértékkel!
  • Csökkentsd a stresszt!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?

2020. Január 13. 14:23, hétfő | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Azok a fránya gének

Az egy laikus számára is könnyen belátható és egyértelmű, hogy a különböző életmódokhoz különböző étrendi irányelveket kell alkalmazni.