Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2017. Október 30. 20:43, hétfő

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-33. rész: Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-33. rész: Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A dihidrogén-monoxid (H2O), valamivel ismertebb nevén a víz, egyrészt az egyik leggyakoribb és legunalmasabb (színtelen, szagtalan, íztelen) anyag, ami a földön található, másrészt a legfontosabb is.

Táplálkozási szempontból a vízzel kapcsolatos első kérdés, hogy egyáltalán minek is tekintsük azt: élelmiszer vagy tápanyag?

Akár az élelmiszer definícióját vesszük alapul (minden olyan növényi, állati vagy ásványi eredetű anyag, amely változatlan, nyers formában, vagy feldolgozott állapotban emberi fogyasztásra alkalmas), akár a tápanyagét (a test felépítésében, a szervezet működésében részt vevő, a szervezetbe a táplálékkal bejutó anyagok), a vizet mindkét kategóriába be lehet sorolni (és be is sorolják).

A tápanyagoknak három fajtáját különböztetjük meg, a testépítő anyagok, az energiaforrások és a biokatalizátorok, a víz pedig a fehérjékkel és ásványi anyagokkal együtt a testépítő anyagok közé tartozik. Ez olyannyira igaz, hogy az emberi test (életkortól függően) 50-70%-át a víz alkotja. Gyakorlatilag különböző mértékben ugyan, de minden létfontosságú szervünk tartalmaz vizet: a vér és a máj több mint 80%-a, az agy, a szív és az izmok több mint 70%-a, a zsírszövetek mintegy 30%-a víz, de még a csontok is kb. 20%-ban, a fogak pedig mintegy 10%-ban vizet tartalmaznak. Ezek a vizek természetesen nem egy tömegben, hanem sejten belüli és sejten kívüli vízterekben vannak jelen a különböző szervekben.

Második kérdés: mi a víz szerepe a szervezetben?

A víz természetesen nem csupán az alkotórésze a testet felépítő sejteknek, élettani szempontból nagyon fontos és szerteágazó funkciókkal, feladatokkal is bír, hiszen az életfontosságú folyamatok jelentős része vizes közegben megy végbe:

- szerepe van a vérkeringésben, befolyása van a vér összetételére és a vérnyomás alakulására
- biztosítja a tápanyagok és az oldott anyagok szállítását
- részt vesz az emésztési folyamatokban és a salakanyagok kiválasztásában, hígítja a vizeletet
- segíti a szervezet hőszabályozását

A szervezet víztartalma annak ellenére, hogy folyamatos cserélődésben van, a nagyjából azonos mennyiséget kitevő folyadékleadásnak és felvételnek köszönhetően csak szűk határok között változik. Ez nem is lehet másképp, tekintve, hogy 2-3%-os folyadékdeficit már fejfájást és koncentrációs zavart okoz, 10%-nál már komoly problémák léphetnek fel (izomgörcs, bénulás), 20%-os folyadékvesztés pedig keringés-leállást és halált is előidézhet.

A folyadékszükséglet egyénenként nagyon eltérő lehet és sok külső-belső tényezőtől, tulajdonságtól függ: életkor, testtömeg, egészségi állapot, táplálkozás, fizikai aktivitás, külső-belső hőmérséklet, stb. Egy felnőttnek napi 2-3 liter vízre van szüksége, amelynek nagyobb részét közvetlen folyadékbevitellel, kisebb részét pedig víztartalmú ételek fogyasztásával tudjuk biztosítani. Minden, ami folyékony és iható tartartalmaz vizet, ennél fogva a szervezetből eltávozott víz pótlására is számos lehetőség van, de az ideális forrás és a legjobb ital maga a tiszta víz.

  • A fogyasztásra szánt vizek különbözőek lehetnek, ásványvíz, gyógyvíz, forrásvíz, szikvíz, de a legegyszerűbb az egyszerű ivóvíz, vagy csapvíz, amely egy egyébként egészséges ember esetében tökéletes megoldás.

Telefonszám: +36 20 208 53 67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter, táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?