Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2016. November 06. 20:44, vasárnap

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-7. rész: Divatdiéták

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-7. rész: Divatdiéták

Fogyókúrák, divatdiéták és társaik aranykorukat élik. De mennyit érnek valójában? Ne csapjuk be önmagunkat és ne engedjük becsapni magunkat!

Sajnos már a bejegyzés címe is némileg pontatlan, helyesen a „divatfogyókúrák” szót kellene használni, hiszen a „diéta” eredetileg a hosszabb-rövidebb időre megváltozott / megváltoztatott étrendet jelenti. A diéta célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás, a megváltozott állapot pedig több mindent takarhat:

  • életkort (pl. időskor),
  • élethelyzetet (pl. várandósság, szoptatás),
  • betegségeket: rövid ideig tartót (pl. hasmenés, székrekedés), vagy hosszú lefolyásút (pl. daganatos betegség, vese- és máj betegségek),
  • különleges tápanyagigényt (pl. cukorbetegség, glutén érzékenység, laktóz érzékenység)

Mivel egyrészt az elhízást is tekinthetjük a szervezet megváltozott állapotának, másrészt a köznyelv a „fogyókúrás célzattal előre megfontolt szándékkal elkövetett különböző étrendeket” is előszeretettel nevezi diétának, maradjunk hát ennél.

Korábban már utaltam rá, hogy a „kúraszerű” nagy nekibuzdulások a kívánt testsúly hosszútávon történő megtartása szempontjából nem túl szerencsések. A különböző hangzatos nevű, újabbnál újabb, vagy csak újra felfedezett diéták egyik hibája pontosan ez. Elképzelhető, hogy jelentős súlyfeleslegtől tudunk megszabadulni a használatukkal, de ne legyünk naivak, az ideális vagy ahhoz közeli testsúly megtartása néhány napi vagy heti erőfeszítés árán nem valósulhat meg, annak nagyobb ára van. Rövidtávon a súlyvesztés jelentős része a felesleges vízmennyiség leadásából áll, amihez a gyakran helytelen étrend miatt hozzáadódik az izomtömeg egy részének elvesztése, és ez így csak látszatfogyásnak tekinthető.

Ily módon a „fogyókúra” tulajdonképpen hatástalan, és ha csak erről van szó, akkor ez még a szerencsésebbik eset. Sajnos a legtöbb „divatdiéta” figyelmen kívül hagyja a legalapvetőbb táplálkozástudományi alapelveket, ezáltal pl. tápanyaghiányos állapotot idézhet elő, amivel hosszabb távon, súlyosabb esetben az egészségre káros hatásokat válthat ki. Ráadásul ezek a diéták hibás szemléletmódot közvetítenek, nem tanítanak meg arra, hogy egészséges mértékű fogyás a túlsúlyhoz vezető magatartásforma megváltoztatásával, életmódváltással, kiegyensúlyozott és mértéktartó étrenddel, illetve rendszeres testmozgással érhető el.

A divatdiéták közös jellemzője, hogy gyors és tartós fogyást ígérnek és ezzel a két hívószóval (milyen az emberi természet), ahelyett, hogy felkeltenék a gyanakvást, bevonzzák a közönséget. (Persze ha ismerjük a pilótajátékok természetrajzát, akkor ezen végül is nem kell csodálkozni.) Természetesen az adott diéta fajtához szinte minden esetben tartozik egy kis tudományos (vagy áltudományos) magyarázat, hogy az miért is működik. Az emberi szervezet fő energiaforrásai a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok, így kézenfekvő lehetőség, hogy valamelyiket kiáltsuk ki bűnbaknak és zárjuk ki az étkezésből, vagy nevezzük ki „Istenkirály” jótevőnek és tegyük túlsúlyba az étrendünkben. Ennek megfelelően találhatunk magunknak fehérje diétát, zsírdiétát és szénhidrát diétát, természetesen oda-vissza alapon, vagyis az adott tápanyagot az aktuális diéta előírásai szerint vagy mellőzni kell, vagy túl kell tolni. Amelyik nekünk szimpatikusabb, azt választhatjuk.

… és ezek még a viszonylag egyszerű és barátságos módszerek. Ahogy a sportban is sokan szeretik, a diéták világában is megtalálhatják az extrémitást, elég, ha csak pl. a vércsoport-diétát említjük (és ez még nem az alja).

A következő bejegyzésekben (a teljesség igénye nélkül) néhány divatdiétát fogok bemutatni, de ne lepődjetek meg, ha ezt nem reklámjelleggel fogom megtenni.

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?