Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2018. Január 07. 13:48, vasárnap

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: Újév, új év...

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: Újév, új év...

„Az ismeretlen csak addig rémisztő, amíg meg nem ismétlődik”.
/Robert Sheckley/

Bár a fenti mondat a neves amerikai sci-fi író Kozmikus főnyeremény című regényében egészen más kontextusban szerepelt, sokan, akik az ünnepek elmúltával elő merték venni a szobamérlegüket nagyon is találónak érezhetik. Vagy azért, mert korábban még nem történt velük ilyen csúfság és most először élik át az ünnepi lakomák látható következményének sokkját (ami elsőre valóban rémisztő lehet), vagy pedig azért, mert már rutinjuk van és természetesnek veszik az évről-évre ismétlődő helyzetet. Bár mindkét reakció érthető, egyik sem szerencsés hozzáállás. Nem kell sokkot kapnunk az év végén ránk ragadt plusz kilók miatt, de könnyedén átlépni sem szabad a problémán.

Az újévi fogadalmak leggyakrabban az egészséges életmóddal, fogyással, káros szenvedélyekről való lemondással kapcsolatosak, a bulvárlapok pedig, kielégítve a keresletet, ontják ránk a jó tanácsokat tartalmazó írásaikat, amelyekben a sámánoktól kezdve a természetgyógyászokon és orvosokon keresztül a pszichológusokig minden év elején minden hozzáértő elmagyarázza, hogy mi az újévi fogadalmak betartásának titka, meg persze azt is, hogy a szegény földi halandók miért nem tudják mégsem megvalósítani azokat. Félreértés ne essék, ezekben az írásokban nagyon sok jó meglátás és igazság rejtőzik, a tanácsok egy részét, elsősorban természetesen a táplálkozásra vonatkozóakat, én is megismételhetném (de most nem teszem). A táplálkozással, az egészséges étrend kialakításával kapcsolatban azonban nem elégségesek az általános tanácsok, az irányt be lehet lőni, de az ördög a részletekben rejlik.

„Az étkezési tanácsok sokszor homályosak, nehéz követni őket. Megtartani még nehezebb. Az egyszerű és jól követhető tanácsok ritkák, nem utolsósorban azért, mert minden embernek megvan a maga egyéni anyagcseréje, saját testmérete és számításba veendő betegségtörténete. A tanácsok inkább elnagyolt, általános irányvonalakat jelentenek, amelyeket követhetünk. Ezenkívül keveseknek van idejük arra, hogy részletesen átgondolják az étrendjüket. Az evés bonyolult tudomány.” /Johannes Hinrich von Borstel/

A fiatal német orvos mondatai nagyon is helytállóak, sokan azért akadnak el, amikor megpróbálják átalakítani étkezési gyakorlatukat, mert az általános tanácsokon túl nem kapnak segítséget a gyakorlati megvalósításhoz.

Hogy ez veled ne történjen meg, nézz körül a honlapomon, tanulmányozd át a programjaimat!

Személyre szabott étrendet az egyéni igényeid (étkezési szokások) és jellemzőid (nem, kor, fizikai aktivitás) figyelembe vételével készítek neked. Az ideális kalóriaérték és tápanyagarány a célnak (testsúlycsökkentés, testsúly megtartása) megfelelő optimális energia bevitelt fog biztosítani számodra.

Telefonszám: +36 20 208 53 67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter, táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?