Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2010. Augusztus 04. 13:37, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei nkormányzat

214 millió forintos fejlesztés a táplánypusztai Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthonban

214 millió forintos fejlesztés a táplánypusztai Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthonban

A Győr-Moson-Sopron Megyei nkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program keretében 128 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert a táplánypusztai Dr. P

Pályázati konstrukció:
KEOP-5.3.0/B/09-2009-0043. - pületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás-hasznosítással kombinálva (KEOP-5.3.0/B/09-2009-0043)

A pályázati konstrukció célja: az energiatakarékosság, energiahatékonyság, valamint a megújuló energiafelhasználás fokozására irányuló beruházások támogatása; fűtési és használati meleg-víz rendszerek korszerűsítése, épületek hő technikai adottságainak javítása, hő-veszteségek csökkentése

A projekt tervezett összköltsége: 214,6 millió Ft

A pályázati támogatás összege: A projekt megvalósításához a Győr-Moson-Sopron Megyei nkormányzat 128.763.788,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatást kap a Környezet és Energia Operatív Program keretében. A megítélt támogatás (60%) mellé a szükséges saját erőt (40 %) - 85,8 millió forintot - saját költségvetése terhére biztosítja a fenntartó megyei önkormányzat.

Az intézmény rövid bemutatása, a fejlesztés indokoltsága,

A Győr-Moson-Sopron Megyei nkormányzat fenntartásában működő - 350 fő gondozottat, 139 fős dolgozói létszámmal ellátó - intézmény feladata a számottevő pszichiátriai kezelést nem igénylő személyek ápolása, gondozása, teljes körű ellátása, értelmi fogyatékos személyek gondozása, foglalkoztatása. Az otthon gondoskodik továbbá a felnőtt korú fogyatékos személyek teljes körű ellátásáról, a fogyatékosságának megfelelő szinten tartó, képességfejlesztő, munkajellegű foglalkoztatásáról, sport- és szabadidős tevékenységük feltételének megteremtéséről. Az intézmény nyújtotta szolgáltatásokra folyamatosan nagy az igény, a kihasználtság teljes, a gondozásra szorultak bejutása csak hosszú várakozás után lehetséges.

Az otthon Győr központjától mintegy 7 km-re, Táplánypusztán található, egy 100 éves kastélyt és korabeli gazdasági épületeit foglalja magába. Az igen rossz állagú volt gazdasági épületek közé a kastély szomszédságába a '80-as években egy - olcsón és egyszerűen megépített, ma már felújításra szoruló - kétszintes pavilont építettek. A 3600 m2 területű egységben jelenleg a gondozottak 60%-a él.

A projekt célja, tartalma: az intézmény energetikailag gazdaságtalan üzemeltetését, a pavilonépület belsejében uralkodó időjárásfüggő hőmérsékletingadozást és az állandósult elhasznált belső levegőt megszüntesse. Ennek érdekében:
a hő-veszteség csökkentésére,
az energiavesztő belső hő-távvezeték és kazánház rekonstrukciójára,
a teljes intézményhálózati melegvíz-ellátásának energiatakarékos, napkollektorokkal történő előállítására,
a szellőztetés használati módjának megváltoztatására (gépi szellőztetés),
a hő-termelő, -elosztó és -szabályozó gépészeti rendszerek korszerűsítésére kerül sor.

Ezeket a fejlesztéseket a fenntartó megyei önkormányzat forráshiány miatt önerőből nem tudja megvalósítani, ezért élt a KEOP-pályázat adta lehetőséggel.

A beruházás várható eredménye:
Jelen fejlesztéssel a Győr-Moson-Sopron Megyei nkormányzat a szociális intézményhálózatának meghatározó elemét képező Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon energetikai üzemeltetésének racionalizálást kívánja elérni: energia-megtakarítást, hatékonyabb energiafelhasználást, a megújuló energia hasznosítását. A beruházás megvalósulásával az intézmény a jelenlegi fűtésre és használati melegvíz-ellátásra fordított költségei tekintetében jelentős megtakarítást tud elérni. A megvalósulás utáni üzemeltetés, a jelentős energia- és karbantartási költség megtakarításon kívül a bentlakók és az intézmény dolgozói számára higiéniailag kedvezőbb állapotot, valamint egészségesebb belső körülményeket is biztosít.

A projekt várható befejezése: 2011. május 30.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 04. 17:44, szerda | Helyi

A győri ősz egyik csúcsrendezvénye az ETO Park Szolgáltató & Élményközpontban

2024. szeptember 20-án egy igazán grandiózus ingyenes rendezvénnyel várja a győri és a Győr környéki településekről a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont, hogy együtt ünnepeljék az Élményközpont teljes megújulásá

2024. Szeptember 04. 09:12, szerda | Helyi

Győri tehetség igazolt a Cagliarihoz

A korosztályos válogatott ETO-futballista, Prettenhofer Márton a Serie A-s Cagliari csapatánál folytatja kölcsönben.

2024. Szeptember 04. 08:13, szerda | Helyi

Peter Will az Audi Hungaria új, motorgyártásért felelős igazgatósági tagja

Szeptember 1-jétől Peter Will az AUDI HUNGARIA Zrt. motorgyártásért felelős új igazgatósági tagja.

2024. Szeptember 04. 07:11, szerda | Helyi

Forróság lesz a tantermekben, a szakszervezet rövidített órákat kért, válasz még nincs

Hőségriadóban indul a tanév, a tantermekben gyakran melegebb lehet annál, mint ahol szabad volna dolgozni.